Utbyggingsprogrammet for Nord-Norge var et program som var i virksomhet i 1952–1960. Bakgrunnen var et ønske om å stimulere den næringsøkonomiske utviklingen i Nord-Norge etter at gjenoppbyggingen etter andre verdenskrig var fullført.

Programmet omfattet tre typer virkemidler: Det ble opprettet en statlig finansinstitusjon, Utbyggingsfondet for Nord-Norge, med oppgave å tilføre næringslivet investeringskapital, investeringene ble videre søkt stimulert gjennom spesielle skatte- og avskrivningsregler, og det ble gitt ekstra bevilgninger over statsbudsjettet til utbyggingstiltak, i første rekke til kommunikasjoner, kraftutbygging og styrking av yrkesutdanning. Utbyggingsfondet for Nord-Norge inngikk i det nyetablerte Distriktenes utbyggingsfond i 1960.

I nordisk og internasjonal sammenheng representerer Utbyggingsprogrammet for Nord-Norge et av de tidligste eksemplene på regionale utviklingsprogrammer, der utviklingen i bestemte regioner søkes stimulert gjennom regionalpolitiske virkemidler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg