Emblem

.
Lisens: fri

United Nations Emergency Force var FNs fredsbevarende styrker i Egypt og Gaza i periodene 1956–1967 (UNEF I) og 1973–1979 (UNEF II).

Faktaboks

Uttale
– imˈə:dʒənsi få:s
Også kjent som

UNEF

UNEF var to forskjellige militære styrker under FN-kommando som ble satt inn i det samme konfliktområdet etter den andre og tredje arabisk-israelske krig. Etter Suez-konflikten i 1956 anmodet FNs hovedforsamling generalsekretæren om snarest å etablere en internasjonal fredsbevarende styrke som skulle overvåke og sikre at de fiendtlige handlinger ble avsluttet, og UNEF ble satt inn etter at Egypt ga sitt samtykke til utplasseringen av styrken på sitt territorium 14. november 1956. Dagen etter ble de første styrkene satt inn, for å bemanne posisjoner langs våpenhvilelinjen i Gaza og langs den internasjonale grensen på Sinai-halvøya. UNEFs hovedkvarter ble etablert i Gaza.

Norge var blant de nasjonene som stilte med tropper. Ti land ble utpekt til å delta: Brasil, Canada, Colombia, Danmark, Finland, India, Indonesia, Jugoslavia, Norge og Sverige. De første enhetene fra Colombia, Danmark og Norge ankom Egypt 15.–16. november 1956. Styrken nådde oppsatt ramme på 6000 mann i februar 1957, senere ble den gradvis redusert til nærmere halvparten frem til den ble trukket ut i juni 1967.

FNs første militære fredsstyrke

Etter at Egypt nasjonaliserte Suezkanalen i 1956, gikk Frankrike, Storbritannia og Israel til angrep for å tvinge fram en reversering. Press fra USA tvang fram en tilbaketrekking, og FN sendte UNEF til Sinai for å se til at partene overholdt våpenhvilen som ble inngått. Oppdraget var fredsbevarende, og UNEF-troppene skulle åpne ild bare i selvforsvar.

UNEF var den første av FNs militære fredsstyrker, tidligere var bare observatørkorps satt inn. 6. oktober 1973 krysset egyptiske styrker Suez-kanalen inn i den israelsk-okkuperte Sinai-halvøya, samtidig som syriske styrker rykket frem på Golanhøydene. 25. oktober 1973 vedtok Sikkerhetsrådet å innsette en ny FN-styrke i området. De første avdelingene ble sendt fra de finske, svenske og østerrikske kontingentene i FN-styrken på Kypros (UNFICYP). Senere sluttet avdelinger fra Canada, Ghana, Indonesia, Irland, Nepal, Panama, Peru, Polen og Senegal seg til UNEF II, som i februar 1974 var nådd autorisert styrke på nær 7000 mann. Etter fredsavtalen mellom Egypt og Israel, som trådte i kraft 25. april 1979, ble ikke mandatet til UNEF II fornyet, og styrken ble trukket ut sommeren 1979.

Det norske bidraget

UNEF var også den første FN-styrken Norge deltok i, frem til uttrekkingen i 1967, med i alt 10 989 soldater. Stortinget sa straks ja til FNs forespørsel om å bidra. Etter et første stortingsvedtak om å stille et sanitetskompani, en transporttropp og en ammunisjonstropp, deltok Norge vesentlig med sanitetspersonell og vaktstyrker, innenfor rammen av en felles dansk-norsk bataljon, DANOR-bataljonen.

Først ble et frivillig geværkompani satt sammen av vernepliktige ved Brigaden i Nord-Norge. Styrken ble snart utvidet med et stabskompani og inngikk i den felles dansk-norsk bataljonen (DANOR). I tillegg sendte Norge et lett feltsykehus til Gaza by. Det norske bidraget var 468 mann, og økte til 544 ett år senere. På det meste talte UNEF 6073 mann (februar 1957) og omfattet blant annet også finske og svenske tropper. 11 000 nordmenn gjorde tjeneste ved UNEF. Norge hadde ansvaret for feltsykehuset UNEF Hospital til 1963, da Sverige overtok. I 1965 ble Wenche Myhres klinikk åpnet i Gaza, etter at FN-styrkens tilstedeværelse hadde synliggjort behovet for hjelp til flyktninger i området.

Nordmennene var involvert i flere trafikkulykker, og mange fikk skuddsår eller gikk på miner. Seks mistet livet i tjenesten. I 1966 ble det innført en rulleringsordning, slik at DANOR ble avløst av en svensk kontingent. Da Egypt året etter kastet ut UNEF i forbindelse med spenningen som utløste seksdagerskrigen, var bare observatører, feltsykehuset og personell fra bataljonsstaben til stede. Disse ble evakuert via Kypros.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg