Faktaboks

Uluru
Ayers Rock

Uluru, også kalt Ayers Rock, er en stor turistattraksjon. Den rager 348 meter over bakken (867 moh.), og er dannet av ca. 600 millioner år gamle sedimentære bergarter.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Uluru er en stor sandsteinsformasjon i delstaten Nordterritoriet i Australia. Steinformasjonen ligger sørvest for byen Alice Springs og rager 348 meter over bakken (863 meter over havet). Den har en lengde på 3,6 kilometer og en bredde på 2,4 kilometer.

Formasjonen er et inselberg og anses som verdens største monolitt. Den er et særegent geologisk fenomen, dannet av konglomerat som skifter farge etter solens stilling. Sandsteinformasjonen er offisielt kjent under sitt opprinnelige navn, Uluru, og har tradisjonelt hatt stor betydning for det aboriginske anagnufolket, som har bodd i dette området i titusener av år. For anagnufolket har Uluru tradisjonelt vært et kulturelt samlingspunkt og et hellig sted. Dette førte til konflikter mellom aboriginere og europeere som slo seg ned i denne delen av Australia.

Uluru en er et viktig landemerke i Australia og utgjør sammen med Kata Tjuta hovedattraksjonen i Uluru-Kata Tjuta nasjonalpark, som ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1994. Nasjonalparken eies av aboriginerne, men administreres av den australske regjeringen. Siden oktober 2019 har det vært forbudt å bestige fjellformasjonen, som imidlertid turister kan beskue på avstand.

Uluru er også kjent som Ayers Rock, oppkalt etter Henry Ayers, som var førsteminister i Sør-Australia da formasjonen ble oppdaget av William Gosse i 1873.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg