Flyfoto av snødekte topper i de sveitsiske alpene. Hentet fra UN Photos Flickr-konto, CC-BY-NC-ND 2.0.
.
Lisens: fri

Tyskland har et temperert klima med relativt ensartet preg, med en jevn overgang fra det vestlig maritime til et mer kontinentalt preg mot øst og sørøst. Årstemperaturen tiltar stort sett fra nordøst mot sørvest, men høyden over havet betyr mer enn avstanden fra kysten både for temperatur og for nedbør. Bare i høyereliggende strøk i Alpene, Schwarzwald og de mellomtyske fjellområder er julitemperaturen lavere enn 15 °C, januartemperaturen lavere enn –3 °C og årsnedbøren større enn 1000 mm. Årsnedbøren i lavlandet er vanligvis 500–800 mm, minst i senkningen i Rhin–Main-området, langs elven Unstrut og i regnskyggen av Harz.

De mildeste vintrene er i vest, i lavlandet langs Rhinen, med middeltemperaturer i januar fra 1–2 °C. I øst og sørøst er snøfall vanlig, og kuldefremstøt fra østlig kant kan gi langvarig og streng kulde. I noen situasjoner, gjerne med kaldt høytrykk over Skandinavia, kan det falle betydelige snømengder i den nordlige delen av landet. Lavlandet i vest har vanligvis uregelmessig og kortvarig snødekke, mens høyere strøk i sør (Bayern) har mer årvisse og stabile snøforhold.

Om sommeren varierer middeltemperaturen mellom 19–20 °C i dalførene til elvene Rhinen, Elben, Saale og Spree, til 16–17 °C ved nordsjøkysten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg