Tyros
Ved kysten ligger blant annet ruinene av en omfattende oldtidsby med greske, romerske og bysantiske innslag.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Tyros
Lenger inn i landet ligger en romersk hippodrom.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Tyros var en oldtidsby i Fønikia (nå Tyr i Libanon).

Faktaboks

Uttale
tˈyros
Også kjent som

latin Tyrus

engelsk Tyre

Tyros er ifølge gresk mytologi fødestedet til Europa og Dido. Ved siden av Sidon var Tyros en ledende by i Fønikia. Navnet Tyros stammer fra gresk, og byen ble kalt Zor, Zur eller Tor etter det hebraiske Sôr, 'klippe'. Byen lå på en klippeøy 600 meter fra fastlandet (ifølge Esekiel 26–27). På fastlandet rett overfor Tyros lå en by som i greske kilder ble omtalt som Palaityros, 'Gammel-Tyros', som antagelig var av eldre dato.

Tyros ble underlagt romersk styre i 68 fvt., deretter Bysants i 385 evt., før den ble erobret av araberne i 638. I 1124 falt Tyr til korsfarere etter det første korstoget, og ble etter hvert en viktig festninsgby og føydalstat underlagt Kongeriket Jerusalem. Mamelukkene tok byen i 1291 og holdt den frem til den osmanske ekspansjonen på tidlig 1500-tallet.

Kulturarv

De arkeologiske etterlevningene etter Tyros ligger i dag ved den nåværende byen Tyr. Ved kysten ligger blant annet ruinene av en omfattende oldtidsby med greske, romerske og bysantiske innslag. Lenger inn i landet ligger en romersk hippodrom og en nekropolis som stammer fra både den romerske og bysantinske perioden. Den historiske bydelen ble i 1984 ført opp på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv, men den fikk betydelige skader under israelske offensiver i 1978, 1982 og 1996. Byen ble også rammet av raketter under krigen i 2006, da Israel angrep Hizbollahs befestede posisjoner rundt byen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg