Tunisia har selektiv verneplikt med militærtjeneste på tolv måneder. De samlede styrketall for Tunisias væpnede styrker er 35 800 aktivt personell. I tillegg kommer 12 000 halvmilitære i Nasjonalgarden.

Tunisia har forsvarspolitiske bånd med USA, og har for USA status som en såkalt Major Non-NATO Ally. Tunisia har også forsvarssamarbeid med Frankrike og NATO.

Hæren

Hæren har en personellstyrke på 27 000 aktivt personell, hvorav 22 000 vernepliktige. Materiell inkluderer 84 stridsvogner av typen M60, 48 lette stridvogner av typen Kürassier, 35 panserjagere og 480 pansrede personellkjøretøy. I tillegg har hæren tungt artilleri, selvforsvarsluftvernmissiler og luftvernartilleri.

Flyvåpenet

Flyvåpenet har en personellstyrke på 4000 aktivt personell. Materiell omfatter 11 jagerfly av typen F-5 Tiger II, tre angrepsfly av typen MB-326, tolv rekognoseringsfly, 18 transportfly, 32 treningsfly, hvorav ni L-59 Albatros som også kan brukes som lette angrepsfly, og 84 helikoptre.

Marinen

Marinen har en personellstyrke på omkring 4800 aktivt personell. Flåten omfatter 37 patruljefartøy, og syv logistikk- og hjelpefartøy.

Internasjonale operasjoner

Tunisia deltok i 2022 i FN-operasjonene i Den sentralafrikanske republikk (MINUSCA) med 324 personell (ett infanterikompani og tre helikoptre) og Mali (MINUSMA) med 88 personell og transportfly, og med et mindre antall personell i Den demokratiske republikken Kongo (MONUSCO), Sudan (UNISFA) og Sør-Sudan (UNMISS).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • The International Institute of Strategic Studies (IISS) (2023). The Military Balance 2023

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg