Faktaboks

Uttale
trˈipura
Tripura
Kart over India med delstaten Tripura markert i rødt.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Tripura er en delstat i østlige India, øst for Bangladesh. Delstaten har et areal på 10 486 kvadratkilometer med 3 671 000 innbyggere (2011). Hovedstaden er Agartala.

Næringsliv og samferdsel

Tripura er hovedsakelig skogkledd bakkeland med dyrking av ris, hvete, jute, poteter, sukkerrør, bomull og te. Fortsatt drives noe jordbruk som svedjejordbruk, men moderne driftsformer blir stadig mer utbredt. Det drives skogavvirkning av bambus og teak.

Industrien, som er lite utviklet, er hovedsakelig konsentrert til hovedstaden Agartala, med fremstilling av te, jutevarer, hermetisk frukt, tinnvarer, tekstiler, trevarer og silkeavl.

Tripuras isolerte beliggenhet gir vanskelige kommunikasjonsforhold med det øvrige India. Det er flyplass i Agartala. Tripura var forbundsterritorium i perioden 1956–1972.

Historie

Ujjayanta
Ujjayanta -palasset ligger i Agartala i delstaten Tripura. Det var tidligere residens for kongefamilien, men er nå delstatsmuseum for Tripura.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

I omkring 1000 år før det meste av Tripura på 1600-tallet kom inn under Mughal-keiserriket, var området styrt av lokale konger (maharajaer). I en periode på 1400- og 1500-tallet oppnådde de gjennom militære erobringer overherredømme i store deler av Bengal, Assam og Burma (i dag Myanmar). De delene av Tripura som hadde vært under Mughal-styre, kom fra 1765 under britisk kontroll, og fra 1808 måtte de lokale herskere godkjennes av britiske myndigheter.

Fra 1905 var landområdet del av den nye provinsen Øst-Bengal og Assam. Tripuras siste maharaja avgjorde før han døde i 1947 at landet skulle inngå i det uavhengige India, og dette ble formalisert i 1949. Tripura var forbundsterritorium fra 1956 til det i 1972 fikk status som delstat.

Etniske konflikter og separatistbevegelser har ofte ført til voldelig uro. Et stammeopprør i perioden 1980–1988 krevde om lag 2000 dødsofre. Før og etter tusenårsskiftet har det sporadisk vært blodige sammenstøt mellom lokalbefolkning og innvandrere fra Bangladesh. Separatistbevegelsene National Liberation Front of Tripura (NLFT) og All Tripura Tiger Force (ATTF) har væpnede militsgrupper.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg