Faktaboks

Administrasjonssenter
Gryllefjord
Fylke
Troms
Innbyggertall
931 (2019)
Landareal
235 km²
Høyeste fjell
Kvænan (963 moh.)
Innbyggernavn
torskeværing
Kommunenummer
1928 (fram til 2020)

Kommunevåpen

Kart
Av /Store norske leksikon ※.
Torsken

Torsken. Fiskeværet Grunnfarnes på vestsiden av Senja. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Torsken var en kommune på Senja i Troms fylke. Den ble slått sammen med Berg, Lenvik og Tranøy i 2020 og ble en del av Senja kommune. Sammenslåingen var del av en landsomfattende kommunereform.

Torsken ligger på vestsiden av Senja, mellom Ballesvika i nord og Selfjorden i sør. Den omfatter kystområdene og fjord, dal- og fjellstrøkene innenfor, samt noen ubebodde øyer utenfor; de største er: Torskøya i nord og Skjolden, Holmenvær, Ørja, Langværan og Svellingen i sør. Flere av disse har tidligere vært bebodd.

Den tidligere kommunen ble opprettet i 1902 ved utskilling fra Berg. Den hadde uendrede grenser til 1964, da områdene sør for Selfjorden i sør med 160 innbyggere ble overført til Tranøy.

Natur

Svanelvdalen
Fra Svanelvdalen.
Av /Statskog.
Lisens: CC BY NC 2.0

Mellom spisse tinder 600–1000 moh. (høyeste punkt Kvænan, 963 moh. i sørøst) går dype botner og trange søkk, delvis også mer åpne, myrlendte daler og mange vann.

Berggrunnen tilhører grunnfjellet og består for det meste av gneis og granitt. Landet er sterkt innskåret av fjorder, regnet fra nord: Torskenfjorden med de indre armene Gryllefjorden, Skipsfjorden og Osterfjorden, Grunnfarnesfjorden, Sifjorden med armene Veidmannsfjorden og Gjeska og Selfjorden med armene Leikvika og Indre Selfjorden.

Gjeska med Gjeskeelva innenfor og fjellområdene østover til grensen mot Tranøy inngår i Ånderdalen nasjonalpark. Store deler av halvøya mellom Ballesvika og Gryllefjorden er fredet: Sandsvika i sørvest som naturreservat og Teistevika i nord som landskapsvernområde. Holmenvær i havet rett vest for Grunnfarnes er vernet som landskapsvernområde med dyrefredning

Bosetning

Mye av bebyggelsen er konsentrert i typiske fiskevær. Ved sammenslåingen var de største tettstedene det tidligere kommunesenteret Gryllefjord og tettstedet Torsken. De hadde henholdsvis 383 og 202 innbyggere i 2017. Av den spredt bosatte befolkningen i Torsken bor nesten alle i de fire tettbebyggelsene utenom tettstedene: Grunnfarnes, Veidmannsbotn/Kaldfarnes, Sifjord og Flakstadvåg.

Næringsliv

Torsken ligger nært ressursene på de store fiskebankene utenfor Vesterålen og Sør-Troms, og noe av fangsten blir ilandført til fiskemottakene i Torsken, Gryllefjord, Kaldfarnes og Grunnfarnes. Av disse er Gryllefjord viktigst med Gryllefjord fryseri AS som største bedrift. Det drives også noe fiskeoppdrett. I sørlige deler finnes brukbare jordbruksarealer. Det satses adskillig på reiselivet i området, og dette er en næring i klar vekst.

Samferdsel

Det er ikke direkte vegforbindelse mellom Gryllefjord og Torsken i nord og Grunnfarnes/Kalfarnes i sør. Den nordlige delen av bygda Torsken har vegforbindelse med Indre Senja og Finnsnes ved Fv. 86 gjennom Svanelvdalen, mens den søndre delen har forbindelse ved Fv. 232 gjennom Kaperdalen. De to vegene møtes nederst i Svanelvdalen i Tranøy. Herfra fører Fv. 86 til fastlandet via Gisundbrua ved Finnsnes.

Flakstadvåg har hurtigbåtforbindelse til Harstad. Det er ellers fergeforbindelse (sommerrute) på strekningen Gryllefjord–Andenes (Nordland).

Historikk og kultur

Torsken kirke i Torsken er en korskirke bygd 1784 i tømmer, restaurert 1967. Kirken har en del særpreget inventar, blant annet en altertavle bestående av et krusifiks som trolig er fra 1500-tallet. Gryllefjord har kapell fra 1902; her er reist minnestøtte over 13 fiskere som mistet livet på Svensgrunnen utenfor Senja i 1943.

Fv. 86 til Gryllefjord er en Nasjonal turistveg.

Navn og kommunevåpen

Kommunevåpenet viste et gull ankerkors mot en svart bakgrunn som skulle symbolisere hav og kyst. Navnet er etter en fjellformasjon som tidligere lignet fiskearten torsk men som er ødelagt av ras.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Andreassen, Olav S.: Hendelser i og omkring fiskeværet Torsken gjennom tusen år, 2006
  • Brox, Arthur: Berg og Torsken bygdebok, 1959-65, 2 b.

Kommentarer (2)

skrev Kåre Årseth

Hvor finner jeg navn og høydeindikasjoner på fjell på Senja ?

svarte Geir Thorsnæs

Det gis høydeangivelser på nettsidene til Statens Kartverk (norgeskart.no). Her kan det området en er interessert i, forstørres opp, og da vil høyden/navn på svært mange fjelltopper komme frem. For topper der en ikke finner høyden angitt på kartet, kan en markere punktet/toppen, og ved deretter å føre markøren til i en rute oppe til venstre på kartbildet, få frem høyden over havet ved hjelp av en GPS-beregning.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg