Faktaboks

Timor
Uttale
tˈimor
Timor

Timor. Kartet viser hvordan øya er delt. Lysegrønt markerer den indonesiske delen, mørkegrønt den selvstendige staten Øst-Timor.

Av /Store norske leksikon ※.

Timor er en av Sundaøyene, nord for Australia, vest for øya Ny-Guinea og øst for øya Flores.

Den østlige delen av Timor og enklaven Oecússe Ambeno i den vestlige delen av øya tilhører Øst-Timor, mens den vestlige delen av øya, unntatt enklaven Oecússe Ambeno er en del av Indonesia. Kupang er viktigste by i vest. Dili er hovedstad i Øst-Timor.

Timors areal er på 30 777 kvadratkilometer. Øya har langstrakte fjellkjeder med topper opptil 2960 meter over havet; i sør et bredt lavlandsbelte med laguner og mangrovevegetasjon. Klimaet er tropisk, nedbøren (cirka 1500 mm) varierer med monsunretningen.

Historie

Allerede i middelalderen ble det drevet eksport av sandeltre fra Timor. Dette produktet var med og tiltrakk seg europeiske kolonisatorer. Portugisere slo seg ned på Timor i 1520, og øya kom i 1586 under portugisisk administrasjon. Etter at nederlenderne i 1613 hadde satt seg fast på vestsiden, ble portugiserne stadig trengt østover, og siden var Timor delt i to: Nederland hadde den vestlige delen, Portugal den østlige delen. Det var imidlertid ikke før på 1800-tallet øya kom under direkte kolonistyre. Grensen mellom den portugisiske del av øya og den nederlandske ble endelig fastlagt i en traktat i 1859, som ble revidert 1914. Timor var okkupert av Japan i 1942–1945. Vest-Timor ble en del av Indonesia i 1949. Den østlige delen av øya var portugisisk til etter omveltningen i Portugal i 1974. Om den videre utviklingen se Øst-Timor og Øst-Timors historie.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg