Faktaboks

Tibesti
Uttale
tibˈesti
Tibesti

Tibesti-fjellene. Landskap øst for Bardai, Tsjad.

Av .
Emi Koussi
I fjellmassivet Tibesti ligger den utslokte vulkanen Emi Koussi. Bildet viser hele den vulkanske strukturen, og er tatt fra den internasjonale romstasjonen, 3415 moh.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Tibesti er et ørkenpreget fjellmassiv i midtre del av Sahara. Tibesti er rundt 480 kilometer langt og opptil 280 kilometer bredt. Størstedelen av området ligger innenfor Tsjads landegrenser, men fjellmassivet forsetter over i Libya og Niger.

Flere av de høyeste fjelltoppene er ikke aktive vulkaner, blant annet Emi Koussi, Saharas høyeste fjell, som ligger 3415 meter over havet. Tross høyden er nedbøren ytterst sparsom. For øvrig består området av krystallinske skifere og sandstein.

Det ble funnet gull i området i 2012, noe som de siste årene har resultert i store konflikter mellom lokalbefolkningen, omreisende gullgravere og staten. I 2019 var det rundt 40 000–50 000 gullgravere i Tibesti, mens det kun var ca. 25 000 innbyggere, i all hovedsak tubu, i regionen. Flere ble drept i konflikter mellom de tre partene, mens enda flere døde når gruvene raste sammen. Forsøk på forsoning mellom innbyggerne, gullgraverne og myndighetene lykkes noen ganger i kortere perioder.

I enkelte daler mellom fjellene finnes oaser hvor det bor folk som livnærer seg som dromedareiere, daddelselgere og, ikke minst, smuglere av sigaretter, narkotika, våpen og mennesker.

Det finnes også noen flyplasser der man kan lande og ta av med mindre propellfly, men området er svært vanskelig tilgjengelig. Mesteparten av Tibesti er ubeboelig ørken.

Området anses som svært utrygt på grunn av konfliktene med gullgraverne, men også på grunn av at det fortsatt finnes mange miner i ørkenoverflaten etter konfliktene med Libya på 1970-og 1980-tallet. Alle som ikke bor i regionen må ha myndighetenes tillatelse for å reise dit.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg