Oppskytningen av det kinesiske bemannede romlaboratoriet Tiangong 1 fra Jiuquan-romsenteret 29. september 2011.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Illustrasjon som viser Tiangong 1 (til venstre) og Shenzhou 8 før sammenkoblingen 3. november 2011.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Tiangong er et kinesisk program for er bemannede romstasjoner. Navnet betyr 'Himmelsk palass'.

Tiangong 1

Tiangong 1 ble skutt opp med en Long March 2 F bærerakett fra Jiuquan-romsenteret i Indre Mongolia 29. september 2011. Romstasjonen ble innledningsvis plassert i en bane med høyeste/laveste punkt i 362/355 kilometer over jordoverflaten og inklinasjon 42,75 grader, en bane som etter hvert ble gjort sirkelformet i en høyde av 343 kilometer.

Tiangong 1 er sylinderformet med en lengde på 10,4 meter, en diameter på 3,4 meter og en masse på 8,5 tonn. Den består av to hoveddeler, en serviceseksjon og en eksperimentseksjon. Serviceseksjonen, som ikke har trykk, rommer motorsystemer, drivstofftanker og øvrige driftssystemer. Solcellepaneler er forankret til utsiden. Den trykksatte eksperimentseksjonen har et volum på 15 kubikkmeter, og kan brukes av tre taikonauter (kinesiske astronauter). Seksjonen er utstyrt med blant annet hyperspektrale kameraer og apparater for fjerndirigerte eksperimenter innen for eksempel materialteknologi.

Romstasjonen Tiangong 1 hadde én koblingsluke i forkant, og første besøkende romfartøy var det ubemannede Shenzhou 8, i oktober 2011. En automatisk sammenkobling ble foretatt 3. november 2011. De to var sammenkoblet i nesten 12 dager før Shenzhou 8 fjernet seg til en avstand av cirka 140 meter og deretter koblet seg så på nytt til romlaboratoriet igjen. Shenzhou 8 sin tilbakevendingsseksjon landet i Indre Mongolia 17. november 2011.

Det første bemannede romfartøyet, Shenzhou 9, koblet seg til laboratorieseksjonen 18. juni 2012 med tre taikonauter, hvorav Liu Yang var første kinesiske kvinne i rommet. Mannskapet var om bord i stasjonen åtte dager. Tiangong 1 avsluttet sitt operative livsløp i mars 2016, og brant opp i atmosfæren i april 2018.

Tiangong 2

Tiangong 2 ble skutt opp 15. september 2016. De to laboratorieseksjonene var utvendig sett svært like, men mens Tiangong 1 først og fremst skulle demonstrere utstyr og prosedyrer for koblingsoperasjoner og livstøtte, var Tiangong 2 bedre innredet for praktisk bruk over lengre tidsrom av et mannskap, og to astronauter tilbragte 33 dager ombord i strekk i oktober 2016. Bare ett fartøy koblet seg til Tiangong 2 i den perioden den var i drift. Tiangong brant opp i Jordas atmosfære i juli 2019.

Romstasjonen Tiangong

Tiangong i oktober 2022, før laboratoriemodulen Mengtian ble koblet til
/Wikimedia.
Lisens: CC BY SA 4.0

Både Tiangong 1 og 2 var prototyper for opprettelsen av en større, permanent bemannet modulær kinesisk romstasjon, nemlig romstasjonen Tiangong.

Tiangong ble bygd ferdig i 2022 og har tre moduler:

  • Hovedmodulen Tianhe-1, som ble skutt opp i april 2021 og gir livsstøttefunksjoner og opphold til tre taikonauter. Den har utstyr for å overvåke og kontrollere posisjon og navigasjon for romstasjonen, energi- og kommunikasjonssystemer. Tianhe er delt opp i tre deler – et område for dokking hvor romfartøy kan koble til, en service-del, og en boenhet med kjøkken og toalett i tillegg til sovefasiliteter.
  • Laboratoriemodulen Wentian, som ble skutt opp i juli 2022 og har en del reserveinstrumenter for Tianhe-1. Den har fasiliteter for gjennomføring av eksperimenter i vektløshet.
  • Laboratoriemodulen Mengtian, som ble skutt opp i oktober 2022 og har fasiliteter for gjennomføring av eksperimenter i vektløshet.

I tillegg har Tiangong utvendige robotarmer og utvendige festeanordninger for eksperimentmoduler. Det er utviklet et eget ubemannet nyttelastfartøy, Tianzhou, som tar nyttelast til romstasjonen Tiangong fra Jorda.

Tiangong er fast bemannet med tre taikonauter og kan huse opp til 6 taikonauter ved overlapp ved mannskapsbytte, typisk hver sjette måned.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg