Faktaboks

Uttale
thˈurgau

Thurgau er en kanton i Sveits, på sørsiden av Bodensee, lengst nordøst i landet. Foruten sørbredden av Bodensee omfatter kantonen områdene omkring elven Thurs midtre del med dens tilløp fra sør, Murg. Thurgaus areal er 991 kvadratkilometer, og kantonen har 279 500 innbyggere (2020). Hovedstaden Frauenfeld ligger like sør for munningen av Murg i Thur.

Thurgau grenser til Tyskland i nord og nordøst og til kantonene Sankt Gallen i sørøst og sør og Zürich i vest.

Befolkningen er tysktalende og et flertall er protestanter.

Natur

Landskapet som ligger i For-Alpene, preges av tre relativt lave åsrygger, én langs Bodensee, én mellom elvene Thur og Murg og den tredje sør for Murg sør i kantonen. Høyest når åsene i Hohgrat (996 meter over havet) på grensen til kanton Sankt Gallen lengst i sør.

Næringsliv

Thurgau er et rikt jordbruksdistrikt, hovedsakelig basert på fruktdyrking og storfehold. Thurgau er særlig kjent for sine epler, pærer og sider. Langs Bodensee og Thur ligger mange vingårder.

En viktig næring er industrien med rundt tredjeparten av de sysselsatte i kantonen. Av særlig betydning er maskin- og transportmiddelindustri med blant annet hovedsete og produksjonsanlegg for jernbanemateriell (Stadler Rail AG) i henholdsvis Bussnang og Erlen, begge ved Thur mellom Frauenfeld og Bodensee. Thurgau har også noe turisme.

Historie

Thurgau tilfalt Habsburg 1264, men fikk fra 1460 en løs tilknytning til det sveitsiske edsforbundet. Reformasjonen spredte seg raskt fra 1529, men til tross for forsøk på en gjeninnføring av katolisismen i befolkningen forble et flertall av befolkningen reformerte. Formelt ble Thurgau opptatt som kanton i det sveitsiske edsforbundet i 1803.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg