Faktaboks

Takaaki Kajita
Født
9. mars 1959, Higashimatsuyama, Japan
Takaaki Kajita
Takaaki Kajita
Av /Vitenskapsrådet i Japan 𝒲.
Lisens: CC BY 4.0

Takaaki Kajita er en japansk fysiker som fikk Nobelprisen i fysikk for 2015 sammen med den kanadiske fysikeren Arthur B. McDonald for nøytrinoeksperimenter utført med Super-Kamiokande-detektoren.

Karriere

Kajita fullførte doktorgraden ved universitetet i Tokyo i 1986. Fra 1999 har han vært direktør for Center for Cosmic Neutrinos ved Institute for Cosmic Ray Research (ICRR). Kajita er nå leder for det japanske KAGRA-prosjektet for å registrere gravitasjonsbølger.

Nøytrinooscillasjoner

Frem til 1998 trodde fysikerne at nøytrinoene var masseløse, og at de beveget seg med lyshastighet. På denne tiden eksisterte også et uløst problem som ble kalt det solare nøytrinoproblemet. Det var at man registrerte færre elektron-nøytrinoer fra Sola enn det godt etablert teori for solfysikk forutsa.

Det eksisterer tre typer nøytrinoer: elektro-nøytrinoer, myon-nøytrinoer og tau-nøytrinoer. I 1998 oppdaget Kajitas forskningsgruppe at nøytrinoer kunne endre seg fra en type til en annen, for eksempel fra å være elektron-nøytrinoer og til å bli myon-nøytrinoer og tilbake igjen. Dette ble kalt nøytrinooscillasjoner.

Slike oscillasjoner kan bare skje dersom nøytrinoer har masse. Kajita og medarbeidere oppdaget dermed at nøytrinoer har masse. I tillegg løste oppdagelsen av nøytrinooscillasjoner det solare nøytrinoproblemet. Sola produserer bare elektron-nøytrinoer, men oppdagelsen av nøytrinooscillasjoner viste at elektron-nøytrinoene som manglet, var blitt omdannet til myon- og tau-nøytrinoer før de nådde frem til detektorene på Jorda.

Les mer under nøytrinoastronomi.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg