Tadsjikistan

Parti fra fjellandskapet Pamir øst i landet. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Vakhsj
Vakhsj ved demningen Nurek i Tadsjikistan.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Tadsjikistan er et fjellrikt land. Omtrent halvparten av landet ligger over 3000 meter over havet, og det finnes en rekke fjelltopper over 7000 meter over havet. Landets høyeste topp, Ismail Samani (tidligere Kommunistfjellet) 7495 meter over havet, var også det tidligere Sovjetunionens høyeste fjell. De eneste områdene med lavere sletteland finnes helt i nord, der Tadsjikistan skjærer inn i Usbekistan og Kirgisistan og omfavner en del av Ferganabassenget, og lengst i sør, omkring Kurgan-Tjube.

Den østlige delen av Tadsjikistan domineres av Pamirs høyland. Her møtes fjellkjedene Hindukush, Karakorum, Tian Shan og Kunlun Shan. Lengst i nordøst ligger landets største innsjø, Karakul (Karokŭl), som er dannet av et meteorittnedslag for flere millioner år siden. Mot vest danner en av Alajs utløpere en barriere mellom Ferganabassenget i nord og de tett befolkede elvedalene i sør.

Det finnes til sammen om lag 10 000 kvadratkilometer breer. I de utallige dalførene renner et nettverk av elver. De største er Syr-Darja i nord og Vakhsj. Elven Amu-Darja danner grensen mot Afghanistan i sør.

Klima

Klimaet er utpreget kontinentalt, men med store høydevariasjoner. Juli har middeltemperaturer rundt 27-30 °C, i januar -1 til -2 °C i dalførene, -20 °C i fjellområdene. Årsnedbør er 150-250 millimeter, enkelte steder i fjellene 800–1500 millimeter, som stort sett faller som snø.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg