Studentersamfunnet i Bergen
Hans Majestet Pinnsvinet (Erinaceus europeus minor) «Rex et Inspirator» er den høye beskytter for Studentersamfunnet i Bergen og overhode for Pinnsvinordenen.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Studentersamfunnet i Bergen, stiftet 9. mars 1934, er et studentsamfunn som driver faglig, kulturell og sosial virksomhet på frivillig basis av studenter ved universitetet og høyskolene i Bergen.

Studentersamfunnet, ofte omtalt som Samfunnet, holder sine møter i studenthuset Det Akademiske Kvarter. Aktiviteten er høy og har form av både politiske, kulturelle og populærvitenskapelige arrangementer som retter seg både mot studentene og byens publikum for øvrig. Samfunnet har etablert seg som et midtpunkt i Bergens studentliv og som et betydelig innslag i byens kulturliv.

Studentersamfunnets høyeste orden er Pinnsvinordenen – en parodisk ridderorden innstiftet 1935 etter mønster fra Det Norske Studentersamfunds orden Den Gyldne Gris.

Historikk

Bergen hadde hatt en studentorganisasjon før Studentersamfunnet, Studenter-Societetet, stiftet 1697. Dette var imidlertid ikke det vi vil kalle et studentsamfunn, men et studentkollegium, en form for velferdsorganisasjon for studenter.

Det var studenter knyttet til Bergens museum som tok initiativet til stiftelsen av et studentsamfunn i Bergen. Siden 1907 hadde museet gitt høyere undervisning, i første omgang innen zoologi. Det var et fåtall studenter knyttet til museet, men antallet økte noe på 1930-tallet og var steget til i underkant av 40 i 1934. Studentersamfunnets virksomhet skulle imidlertid ikke bare rette seg mot studenter, men også Bergens akademikere for øvrig. Nærmere 150 studenter og akademikere hadde møtt opp til stiftelsesmøtet.

Studentersamfunnets formål skulle være «å samle studenter og akademikere til foredrag, fritt ordskifte og andre former for virksomhet som kunne fremme kameratskap og åndsdannelse». Møtene i Studentersamfunnet ble preget av politiske debatter og engasjement i sosiale spørsmål. Studentersamfunnet var helt fra sine første år et kamporgan for opprettelsen av et universitet i Bergen. Allerede i 1934 ble Studentersamfundets Fri Undervisning stiftet for å drive folkeopplysningsarbeid. Tilbudet var i starten særlig rettet mot å tilby gratis kurs til arbeidsløs ungdom innen språk, handelsfag, estetiske fag og praktiske fag.

Studentersamfunnet ble oppløst under andre verdenskrig og gjenetablert i 1946. I 1950- og 1960-årene gjennomgikk Samfunnet en periode med høy aktivitet som fikk stor oppmerksomhet, i likhet med studentersamfunnene i de øvrige universitetsbyene. De politiske debattene ble referert i pressen, og de kulturelle arrangementene hadde et stort publikum også utenfor studentenes rekker. Særlig studentrevyen, annet hvert år i perioden 1946–1972, var et lite høydepunkt i byens populære kulturliv.

I siste halvdel av 1960-tallet og 1970-tallet gjennomgikk studentersamfunnet en politisk periode. Formannsvalgene var politiske fra 1964, og generalforsamlingene tok etter hvert form av store politiske mønstringer. På 1970-tallet dominerte den radikale venstresiden Samfunnet.

Etter den radikale perioden avtok interessen for studentersamfunnet og aktiviteten i Samfunnet. Fra midten av 1980-tallet lå Samfunnet mer eller mindre brakk, før aktiviteten tok seg opp i løpet av 1990-tallet. I 1995 ble Samfunnet fast etablert i studentkulturhuset Det Akademiske Kvarter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Nupen, Paal og Gaute Losnegård (2000). Ordet er fritt! Studentersamfunnet i Bergen 1934-1999. (Les boka på NB.no)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg