Faktaboks

Strasbourg
ty. Strassburg
Uttale
strazbˈu:r
Parlement Européen Louise Weiss
Europaparlamentet.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Strasbourg

Strasbourg. En del av gamlebyen med broene over elven Ill og de karakteristiske tårnene fra 1300-tallet. I bakgrunnen til venstre sees domkirken med sitt ene spir. Bilde, se også Alsace. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Strasbourg

Strasbourg. Gamle bindingsverkshus.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Strasbourg er en by i Frankrike, er hovedstad i regionen Grand Est og i departementet Bas-Rhin. Byen har 290 576 innbyggere (2020), med forsteder 484 217 innbyggere (2020). Bysenteret ligger ved elven Ill, 4 km vest for Rhinen, like ved grensen mot Tyskland. Byen er et viktig kommunikasjons-, handels- og kultursentrum.

Næringsliv

Industrien i Strasbourg er allsidig, med blant annet kjemisk og petrokjemisk industri, bilproduksjon, elektronisk industri, treforedling, forlagsvirksomhet, nærings- og nytelsesmiddelindustri.

Elvehavnen øst for Rhinen er via et kanalsystem knyttet til Rhône og Marne. Byen er en av Frankrikes ledende kornhavner, også betydelig utførsel av industrivarer og fødevarer.

Offentlige institusjoner og kultur

Byen er sete for internasjonale organisasjoner og institusjoner, blant annet Europarådet (fra 1949), og Den europeiske menneskerettsdomstolen. Europaparlamentet holder sine sesjoner i Strasbourg. Byen har et norsk honorært konsulat.

Strasbourg har flere universiteter (det eldste grunnlagt 1538), handelshøyskole, kunst-, historiske, arkeologiske og naturhistoriske museer.

Bybeskrivelse

Den eldste delen av byen ligger på en øy i Ill. Den ble grunnlagt som romersk festning og koloni (Argentoratum), nær en viktig overgang over Rhinen.

Gamlebyen preges av trange, krokete gater og gammel, malerisk bebyggelse, og står på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv. Gamlebyen har flere praktbygg fra middelalderen, for eksempel den kjempemessige gotiske Cathédrale de Notre-Dame (påbegynt på 1000-tallet) med praktfulle glassmalerier, et kjent astronomisk ur og tårn på 142 meter. Nær kirken ligger Palais des Rohans fra 1700-tallet med arkeologisk museum og kunstsamlinger.

Sørvest for gamlebyen går en demning over Ill, bygd av marki de Vauban. Like ved La Petite France og Bain-aux-Plantes ligger et vakkert parkanlegg og fire tårn fra 1300-tallet. Her ligger også Musée d'Art Moderne et Contemporain (1998) med kunst fra 1860-årene og fremover. Palais du Rhin, bygd som keiserpalass i 1880-årene, ligger nord for sentrum.

Den moderne byen, som oppstod etter 1871, preges av brede gater og store offentlige bygninger i tysk stil.

Historikk

I Strasbourg er det funnet spor etter keltisk bosetning, men det er uvisst om det var by her før romersk tid. Byen kom på 400-tallet under Chlodvig 1s merovingiske rike. Ved forliket i Mersen i 870 gikk byen til det øst-frankiske (tyske) riket. Fra 1273 var byen fri tysk riksstad, og fra slutten av 1400-tallet ble den et kulturelt og vitenskapelig sentrum.

Strasbourg ble i 1681 besatt av franskmennene under Ludvig 14, men beholdt helt frem til Den franske revolusjon en viss selvstendighet. Byen kapitulerte i 1870 i den fransk-tyske krig og ble hovedstad i det tyske riksland Elsass-Lothringen.

Siden 1919 har byen vært fransk med unntak av noen år under andre verdenskrig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg