Statstjenestemannskartellet var inntil 1996 sammenslutningen av de fagforbund innenfor Landsorganisasjonen i Norge (LO) som organiserer ansatte i Staten eller i virksomheter tilsluttet arbeidsgiverforeningen Spekter. Fra 1996 heter sammenslutningen LO Stat.

Kartellet hadde sitt opphav i Statstjenestemennenes dyrtidsutvalg fra 1922 til 1926 og Statstjenestemennenes Aksjonsutvalg i årene 1926–1936. Deretter, 13. september 1939, gikk fem forbund sammen og opprettet Statstjenestemannskartellet som ny forhandlingssammenslutning i LO. De fem var Norsk Jernbaneforbund, Norsk Kommuneforbund, Norsk lokomotivmannsforbund, Norsk Postforbund og Norsk Telegraf og Telefonforbund.

Det var på LO-kongressen i 1938 at denne organisasjonsformen – et kartell åpent kun for LO-forbund – ble vedtatt. Formålet med kartellet skulle blant annet være «ved samarbeid mellom disse forbund å virke for større enhet og kraft i arbeidet for å fremme og vareta disse medlemsgruppers faglige, sosiale og økonomiske oppgaver». Stifterne av Statstjenestemannskartellet så samlingen som viktig i en tid der statsforbundene og deres medlemmer var under sterkt ytre press, blant annet gjennom krav om lønnsnedslag.

Et eget samleforbund for statsansatte i LO ble drøftet mot slutten av 1930-åra, og et møte for å stifte Norsk Tjenestemannslag var fastsatt til 10. april 1940, men utsatt grunnet krigsutbruddet (til NTL ble opprettet i 1947).

På LO-kongressen i 1993 ble det vedtatt å opprette fire karteller for å samordne forbundenes sektorvise interesser. To av disse – LO Industri og LO Service – ble opprettet innen privat sektor, og ble nedlagt i 2004. De to andre – LO Kommune og LO Stat – ble etablert i offentlig sektor og eksisterer fortsatt (2019). Det var som følge av dette at navnet ble endra fra Statstjenestemannskartellet til LO Stat, med virkning fra 1. januar 1996, da organiseringen i de fire kartellene trådte i kraft.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg