Tuft I i Sosteli.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Ødegårdsanlegget i Sosteli.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Sosteli er et ødegårdsanlegg fra eldre jernalder i Åseral i Agder. Stedet ligger omkring 400 meter over havet og 2 kilometer vest for kommunesenteret Kyrkjebygd. Gårdsanlegget består av flere hustufter (den største rundt 45 meter lang), åkrer, gjerdesystemer og gravminner. Sosteli var bosatt fra tiden omkring begynnelsen på vår tidsregning og frem til slutten av folkevandringstid (rundt 550 evt.) eller senere. Stedet hadde også fast bosetning i middelalderen.

Faktaboks

Også kjent som
Sostelid

Sosteli ble arkeologisk undersøkt av Anders Hagen i 1947–1949, og er fremdeles en nøkkellokalitet innenfor nordisk bosetningsarkeologisk forskning. Hagens Sosteliundersøkelse var et pionerarbeid for sin tid. Han undersøkte tre hustufter, syv gravminner, flere rydningsrøyser og et anlegg som Hagen tenkte seg var et horg. Utgraveren mente at bosetningen i Sosteli var relativt kortvarig, og at gården kun var bebodd i folkevandringstid (ca. 375–550). C14-dateringer har i senere tid vist at bebyggelsen tok til allerede omkring begynnelsen på vår tidsregning, og at den trolig også varte ved inn i merovingertid (ca. 550–800).

Jernalderbosetningen i Sosteli ser ut til å ha bestått av to parallelle langhus (II og IV) og en smie/verkstedsbygning (hus I) litt lenger unna. Denne måten å organisere bebyggelsen på er kjent fra andre områder i eldre jernalder, blant annet fra Forsand i Rogaland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg