Somalia er siden 2012 en føderal stat, med en sentral regjering og flere selvstyrte delstater.

Under borgerkrigen på 1990-tallet, etter at regimet til president Siad Barre ble styrtet i 1991, og til godt inn på 2000-tallet, var Somlia et land uten en funksjonerende stat. Maktkamp førte til at rivaliserende grupper kontrollerte ulike deler av landet, og respektive deler av hovedstaden Mogadishu. Militsgruppene var dominert av klaner, som slik befestet sin innflytelse i respektive regioner.

Området som før selvstendighet i 1960 utgjorde det britiske protektoratet, Somaliland, brøt i 1991 ut av statsdannelsen Somalia, og erklærte sin selvstendighet, som ikke er blitt internasjonalt anerkjent. I 1998 erklærte provinsen Puntland selvstendighet, men uten å søke anerkjennelse som selvstendig stat, derimot med sikte på å bidra til utviklingen av et forent, føderativt Somalia.

Forfatning og politisk system

Fram til 1991 var Somalia en enhetsstatlig, autoritært styrt republikk. Deretter manglet Somalia lenge en effektiv sentral autoritet.

Etter en konferanse i Djibouti i 2000 ble det opprettet en nasjonal overgangsregjering (Transitional National Government, TNG). Etter en påfølgende fredsprosess fikk landet i 2004 en midlertidig grunnlov, og en midlertidig nasjonalforsamling på 275 medlemmer ble utnevnt. Den besto av 61 medlemmer fra hver av de fire største klanene samt 31 øvrige medlemmer. Den valgte i 2004 en overgangspresident for fem år. En overgangsregjering (Transitional Federal Government, TFG) ble også innsatt i 2004. Denne reetablerte flere nasjonale institusjoner, inklusive et nasjonalt forsvar.

TFG var Somalias internasjonalt anerkjente regjering til 2012, da en ny grunnlov ble vedtatt, og en ny nasjonalforsamling og regjering tok over styringen av landet. Den nye nasjonalforsamlingen ble innsatt 12. august 2012. Med den nye grunnloven er Somalia en føderal stat, med flere delstater som har indre selvstyre. Etableringen av delstater, med sine styringsstrukturer, har skjedd gradvis. Per 2018 var det seks delstater: Galmudug, Hishabelle, Jubaland, Puntland, Somaliland og Sørvest-Somalia.

Den føderale nasjonalforsamlingen i Mogadishu består av to kamre; et senat (overhus) med 54 medlemmer og en folkeforsamling (underhus) med 275 representanter. Grunnloven fastsetter at 30 prosent av parlamentets medlemmer skal være kvinner.

Somalias statssjef er presidenten, som velges av nasjonalforsamlingen. Presidenten utpeker statsminister, som må godkjennes i parlamentet.

Administrativ inndeling

Somalia var tidligere inndelt i 18 provinser. Med innføringen av en føderal struktur fra 2012 er landet inndelt i delstater, som i sin tur er delt inn i administrative regioner og dernest distrikter.

Rettsvesen

Grunnloven fastsetter at rettsvesenet er uavhengig av den lovgivende og utøvende makt (parlament og regjering). Domstolstrukturen består av en grunnlovsrett (høyesterett), domstoler på føderalt (statlig) nivå og domstoler på delstatsnivå.

Det somaliske rettsevesenet er basert på islamsk lovgivning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg