Geirfugl-figur
En av gjenstandene som ble funnet i Solsemhulen var en geirfugl-figur i bein.
Av /Kulturhistorisk museum.
Lisens: CC BY SA 4.0
Hovedgruppen av figurer i Solsemhulen
Det er 13-14 menneskefigurer i hovedgruppa på den østre bergveggen. Til høyre for menneskene finnes et stort kors, alt malt med rød jernoksid.
Hovedgruppen av figurer i Solsemhulen
Av .

Solsemhulen er et arkeologisk funnsted på øya Leka i Nord-Trøndelag. Solsemhulen er en nesten 40 meter lang, 4–6 meter bred og ca. 8 meter høy hule som ligger bratt og utilgjengelig til, 78 meter over havet. Hulen kan dateres til slutten av yngre steinalderbronsealder.

Hulen faller naturlig i tre deler. I den innerste delen er begge veggene dekket av malte fremstillinger av dansende menn, 6–7 på vestre, 14 på østre vegg. Her er dessuten en korsformet figur. Menneskefigurene er 0,30–1 meter høye, malt med rød farge. Disse figurene, og også noen av funnene fra hulens bunn, tyder på at Solsemhulen kan ha vært et kultsted.

Funnene omfatter ca. 2000 bein av fisk, sjøfugl, sel, geit, ku og hest, menneskeknokler (både av voksne og spedbarn) samt redskaper av bein, en fuglefigur i bein som fremstiller den nå utdødde geirfuglen, og endelig en pilspiss av skifer.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Kalle Sognnes (2009). «Art and humans in confined space: Reconsidering Solsem Cave, Norway». Rock Art Research 26 (1)
  • Terje Norheim (2011). Maleriene i Solsemhula, Leka kommune. NIKU rapport 44. Les boka her.
  • Kalle Sognnes (2013). «Solsemshulen på Leka hundre år etter». Årbok for Nord-Trøndelag historielag. Les boka her.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg