Åsnes

Solør. Tettstedet Flisa og Glomma sett sørover.

Av /KF-arkiv ※.
Finnskogene
Finnskogene sett fra Stordigerheden ved Gravberget i Våler Finnskog mot Høgsjøberget i sørøst. Villmarkspreget som Finnskogene tidligere hadde, er i dag redusert gjennom bl.a. hogst og veiutbygging.
Av /KF-arkiv ※.

Solør er bygdene i Glommas dalføre med sidedaler, mellom Elverum og Kongsvinger. Solør omfatter også strøkene østover til riksgrensen og vestover til vannskillet mot Storsjøen og Mjøsa. Solør utgjør et prosti og et tingrettsdistrikt som består av kommunene Våler, Åsnes og Grue.

Faktaboks

Etymologi
Kanskje av sol, ‘mudder’, og øy

Glomma flyter bred og rolig gjennom Solør, dalbunnen er flat og veldyrket, særlig på østsiden av elva. Jordbunnen består av leirblandet sandjord (koppjord). Solør er et viktig korndistrikt, og kornarealet omfatter ca. 4/5 av jordbruksarealet. Den steinfrie, sandholdige jorda gir gode forutsetninger for potetdyrking, og Solørkommunene er blant de største potetkommunene i landet. Skogsdriften er betydelig, med en årlig avvirkning på 491 000 m3 (2004) i de tre kommunene.

Folkemengden i Solør har gått jevnt tilbake i flere tiår; i 1950 hadde Solør 12,9 % av fylkets folkemengde mot 8,9 % i 2006. I tiårspeiroden 2010–2019 gikk folketallet tilbake med 6 %. Tyngden av bebyggelsen finnes i hoveddalen, og det foregår en konsentrasjon av bosetningen om tettstedene langs jernbanen. Største tettsteder er Flisa, Kirkenær og Våler. Folketallet i de spredt bosatte østlige bygdene, Finnskogene, er særlig i tilbakegang.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Kirbekk, Håvard, red.: Øvre Solør: alminnelig historie, 1973–79, 2 b.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg