Elever på biblioteket (2018)
Elever jobber på biblioteket i Færøyenes største skole Glasir. Den oppstod i 2015 som sammenslutning av den videregående skole Føroya Studentaskúli og HF-skeið, handelsskolen Føroya Handilsskúli og den tekniske skolen Tekniski Skúlin í Tórshavn og har 1500 elever.
Glasir (2018)
I 2018 fikk Glasir en ny bygning, tegnet av danske Bjarke Ingels Group (BIG). Med 19 200 kvadratmeter er den en av Færøyenes største bygninger.

Færøyenes utdanningssystem ligner svært mye på det danske utdanningssystemet og følger et 7-2-(1)-3 løp bestående av sju år barneskole, to år ungdomsskole, muligens et frivillig tiende år i grunnskolen, eventuelt på en efterskole, og tre år videregående opplæring. Retten til utdanning er grunnlovsfestet. Utdanning er gratis og obligatorisk for barn fra de fyller sju år til 16 år.

Førskolen

Barn har ikke krav på barnehageplass, men de aller fleste barn, særlig barna som er to år og eldre, går i barnehage. For siste barnehageåret finnes noen førskoleklasser ved skolene. I motsetning til Danmark er dette året ikke obligatorisk på Færøyene.

Grunnskolen

Barna begynner i grunnskolen (fólkaskúli) kalenderåret de fyller sju år. Færøysk er undervisningsspråket, dansk leses som annetspråk fra tredje trinn, engelsk fra fjerde trinn. Kristendomskunnskap er obligatorisk under hele grunnskoletiden.

Praktisk sett regnes grunnskolens første sju år som barneskole og de siste to som ungdomsskole. På ungdomsskoletrinnet har elevene både obligatoriske og valgfag. Blant valgfagene er tysk, fransk og spansk som nytt fremmedspråk fra åttende trinn.

På slutten av ungdomsskolen må barna avlegge en obligatorisk eksamen.

Godt over halvparten av elevene tar et frivillig tiende skoleår. Færøyene har også en efterskole på Tvøroyri.

PISA

PISA-resultatene til de færøyske 15-åringene lå i 2018 både under de danske resultatene og, med tanke på leseferdigheter og naturfag, også under OECD-gjennomsnittet. Samtidig har PISA-resultatene blitt vesentlig bedre i løpet av en 12-årsperiode.

Videregående utdanning

Videregående opplæring er gratis, men ikke obligatorisk. Fem gymnaser (miðnám) finnes på Færøyene: Glasir i Tórshavn, Teknisk skole i Klaksvík, Miðnám i Kambsdal, Miðnám i Vestmanna og MiðnámsskúlinSuðuroy. Disse kan ha både allmennfaglige og yrkesfaglige linjer.

Videre finnes rene yrkesfaglige skoler, sosial- og helseskolen, Heilsuskúlin, in Porkeri og sjøfartsskolen, Sjónám, i Klaksvík, med kortere yrkesfaglig utdanning.

Folkehøyskolen

Den færøyske folkehøyskolen Háskúlin, stiftet 1899, har hatt stor betydning nasjonalt ved at den siden starten har gitt all undervisning på færøysk.

Høyere utdanning

Universitetet på Færøyene, Fróðskaparsetur Føroya (Færøyenes Akademi), ble opprettet med én eneste professor, Christian Matras, i 1965. Det har i dag fem fakulteter: for færøysk språk og litteratur, historie og samfunnsvitenskap, naturvitenskap og teknologi, helse (sykepleie) og utdanning. Det har omtrent 1000 studenter. Dessuten finnes maskinmester- og sjømannsskolen, Vinnuháskúlin.

Ellers tas universitetsutdanning utenfor øyområdet, og det vanligste for færøyinger har vært å studere i Danmark. Utenriksministeriet, som også er ansvarlig for utdanning, har siden 2013 et migrasjonsprogram for å forhindre avfolking av øyene. En viktig faktor for at færøyske studenter vender tilbake etter studiene er interessante og relevante jobbmuligheter når studentene er ferdig med studiene.

Historikk

Den første realskolen ble åpnet i Tórshavn i 1861. Ni år senere åpnet lærerhøyskolen, Færøyenes første høyere utdanningsinstitusjon. Den ble en del av universitetet i 2008, samtidig med sykepleiehøyskolen (grunnlagt 1960).

Ifølge loven av 1948 om Færøyenes hjemmestyre kan skoleverket overtas som et særanliggende. En offentlig komité behandlet i 1977 spørsmålet om utvidet myndighet for hjemmestyret over folkeskolen, lærerutdanningen, voksenopplæringen og yrkesskolene, og det danske folketinget vedtok rammelover for skoleverket i 1979. Skolene er fortsatt et fellesanliggende, men landsstyret har overtatt administrasjonen og retten til å gi forskrifter for disse skolene. Det er opprettet et undervisningsråd som overtilsyn og et skoledirektorat som har den daglige ledelse.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Harryson, Hans (2023): Teacher Education in the Faroe Islands. I: Teacher Education in the Nordic Region. Utgitt av Eyvind Elstad. Springer, Cham. Side 225 til 250. Les artikkelen her
  • Volckmar, Nina (2019): The Faroese Path to a Comprehensive Education System. I: Nordic Journal of Educational History. Vol. 6, no. 2. Side 121 til 141. Les artikkelen her

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg