Skaldyra inneheld ei rad allergene protein, det mest kjente og truleg viktigaste både hos krepsdyr og blautdyr er tropomyosin. Andre krepsdyrallergen er arginin kinase, myosin lettkjeder 1 og 3, troponin I og C, sarkoplasmatisk kalsium-bindande protein og triosefosfat-isomerase. Hos blautdyr er hemocyanin, myosin tungkjede, arginin kinase og amylase funne å vere allergen. Hos somme pasientar er ikkje tropomyosin involvert i allergireaksjonen, som då skuldast nokre av dei andre allergena.
Tropomyosin frå sør-atlantisk krill finst i krillolje, og viser omfattande kryssreaksjon med tropomyosin frå reke (fleire underartar), krabbe og hummar.
Ein tommelfingerregel er at dersom ein har éin krepsdyrallergi, er det 75% risiko for at ein vil reagere også mot eit anna krepsdyr. Kryssreaksjonane er mest omfattande mellom dei ulike krepsdyra, og også omfattande – men i noko mindre grad – mellom krepsdyr og blautdyr som skjel, snigel og blekksprut. Kryssreaksjon mellom dei ulike blautdyra synest å vere litt mindre vanleg enn mellom dei ulike krepsdyra. Samstundes er det i tillegg både for krepsdyr og blautdyr kryssreaksjon med allergen i husstøvmidd, kakerlakk og fiskeparasitten Anisakis. Alle desse kryssreaksjonane kan gjere tolkinga av allergitestar og forståinga av kva som har klinisk betydning vanskeleg, det gjeld til dømes tilhøvet mellom husstøvmidd og reke. Klinisk kryssreaksjon mellom skaldyr, blautdyr og husstøvmidd er blitt kalla «krabbe-reke-midd»-syndromet.
Kva for andre organismar til dømes ein rekeallergikar vil reagere mot, er ubrekneleg. Ein ser også tilfelle der det er allergi mot berre eitt krepsdyr men samstundes allergi også mot til dømes blekksprut, medan ein tåler alle andre skaldyr og blautdyr. Tilsvarande er det for blautdyr, ein kan reagere mot eitt blautdyr og kanskje mot eitt eller fleire krepsdyr, men tåle dei andre blautdyra.
Tropomyosin frå reke kryssreagerer med rogn frå sjøpinnsvin, som vert nytta i sushi.
Skaldyrallergi fører ikkje til allergi mot fisk eller kjøt, kanskje med eitt unntak – det er nyleg funne at tropomyosin frå fisken tilapia (Oreochromis mossambicus) er eit allergen.
Kommentarar
Kommentarar til artikkelen blir synleg for alle. Ikkje skriv inn sensitive opplysningar, for eksempel helseopplysningar. Fagansvarleg eller redaktør svarar når dei kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logga inn for å kommentere.