Faktaboks

Sixten Ehrling
Evert Sixten Ehrling
Født
3. april 1918, Malmö, Sverige
Død
13. februar 2005, New York, USA
Sixten Ehrling
Sixten Ehrling dirigerer i Kungliga Operan, desember 1960.
Av .

Sixten Ehrling var en svensk dirigent, pianist og pedagog, en av de ledende svenske dirigentene i sin generasjon med virke både i Europa og USA, og en betydningsfull lærer i direksjon.

Ehrling var en sentral operadirigent i Stockholm og ledet ellers gjerne fremførelser av nyere nordisk musikk. Han skal gjennom sin lange karriere ha gjestet ved over femti orkestre verden rundt.

Bakgrunn og utdannelse

Sixten Ehrling kom fra Malmö, hvor han vokste opp i en borgerlig familie. Han viste seg tidlig musikkbegavet og fikk pianoundervisning ved Kungliga Musikaliska Akademien fra 1936.

I 1941 reiste han til Dresden og tok timer i direksjon hos Karl Böhm, og var deretter en tid elev av Albert Wolff i Paris.

Karriere

Ehrling innledet sin musikerkarriere som pianist, blant annet i Sveriges Radio og som kammermusiker. I 1939 ble han repetitør på Kungliga Operan i Stockholm, og innledet dermed en engasjement ved dette operahuset som, med avbrekk, kom til å vare nesten hele livet.

Ved operaen fikk han i 1942 sin første oppgave som dirigent, familieforestillingen Peterchens Mondfarhrt, etter en fortelling av Gerdt von Bassewitz (1878–1923), med musikk av Clemens Smalstich (1880–1950), og snart kom større oppgaver. Han dirigerte blant annet Carmen av Georges Bizet med Eva Gustavson og Eva Prytz i 1949.

Ehrling ble kjent som konsertdirigent da han ledet Kungliga Filharmoniska Orkestern i 1950 i en bemerket fremførelse av Vårofferet av Igor Stravinskij, den gangen et sjeldent verk.

Ehrling var musikksjef på Kungliga Operan årene 1953–1960 og dirigerte mange forestillinger med solister som Jussi Björling, Birgit Nilsson, Aase Nordmo Løvberg og Ragnar Ulfung. Her ledet han blant annet urpremieren på Aniara av Karl-Birger Blomdahl i 1959, et verk som vakte internasjonal oppsikt og som han gjestet med ved Edinburgh-festivalen og på Covent Garden-operaen i London.

Ved Kungliga Operan ble Ehrling kjent som en stridbar personlighet som kunne komme på kant med både orkestermusikere, solister og korister. Da det ved en anledning i 1960 ble krevet at han skulle be om unnskyldning, sluttet han og flyttet til USA.

I USA

Ehrling var i 1963–1973 sjef for Detroit Symphony Orchestra hvor han tok over ledelsen etter Paul Paray. Her ledet han oppførelser av atskillig ny musikk, blant annet symfoni nr. 4 av Klaus Egge i 1968, en symfoni som er tilegnet Sixten Ehrling og Detroit Symphony Orchestra. Han knyttet vennskap med Igor Stravinskij og inviterte Luciano Berio til å være huskomponist. Ehrling virket i 1964–1968 også som lærer ved universitetet i Detroit.

Etter tiden i Detroit var Ehrling lærer og leder for orkesteravdelingen ved The Juilliard School i New York i 1973–1988. Blant hans studenter her var Myung whun-Chung og Andrew Litton.

Ehrling ledet i 1973–1977 forestillinger på Metropolitan-operaen i New York, hvor hans første oppgave var Peter Grimes av Benjamin Britten. Han ledet Metropolitans første oppsetning av Ridder Blåskjeggs borg av Béla Bartók i 1974. I Der Ring des Nibelungen av Richard Wagner i 1975 hadde han solister fra Kungliga Operan i Stockholm, som Birgit Nilson, Berit Lindholm, Ragnar Ulfung og Kolbjørn Høiseth.

Ehrling ledet den svenske premieren på Lulu av Alban BergKungliga Operan i 1977. Han dirigerte her frem til 1998. Han gjorde plateinnspillinger med London Symfoniorkester.

I Norge

Ehrling gjestet Norge første gang i 1952, da han dirigerte Oslo-Filharmonien (daværende Filharmonisk Selskaps Orkester) med musikk av blant andre Karl Birger Blomdahl. Ehrling var en sporadisk gjestedirigent i Oslo til 1993 med blant annet nyere norsk musikk på programmet: av Klaus Egge, Sverre Jordan, Finn Mortensen, Ragnar Söderlind. I november 1977 ledet han den første oppførelsen i Norge av Gustav Mahlers symfoni nr. 7.

Han gjestet Bergen Filharmoniske Orkester med blant annet Ludwig van Beethovens 9. symfoni i 1989 og Ein deutsches Requiem av Johannes Brahms i 1994.

Innspillinger

Med Sveriges Radios Symfoniorkester spilte Ehrling inn samtlige symfonier av Jean Sibelius i 1950-årene.

Han har også gjort innspillinger av svensk musikk, blant annet av Karl-Birger Blomdahl og Sten Broman foruten symfonier av Franz Berwald med London Symfoniorkester.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Aare, Leif: Maestro: Sixten Ehrling, en dirigent och hans epok, 1995, isbn 9170547513

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg