Sivilforsvarets varslingsanlegg
En tyfon, på folkemunne kalt flyalarm, på taket av Østbanehallen i Oslo. I fredstid tester Sivilforsvaret alle landets tyfoner to ganger i året, klokken 12 den andre onsdagen i januar og juni.
Av /NTB.
Test av Nødvarsel

Nødvarsel skal brukes til å varsle befolkningen om akutte og alvorlige hendelser som truer liv og helse. De testes samtidig som Sivilforsvaets varslingssignaler.

Test av Nødvarsel
Av .

Til å varsle sivilbefolkningen om viktige meldinger eller luftangrep finnes det vel 1250 varslingsanlegg som kan gi tre signaler i sirener (tyfoner).

Faktaboks

Uttale
sivˈilforsvarets varslingssignaler

I fredstid tester Sivilforsvaret alle landets tyfoner to ganger i året, klokken 12 den andre onsdagen i januar og juni.

Fra 2023 blir også den digitale tjenesten Nødvarsel på mobil testet samtidig som tyfonvarslingen. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) sender da ut testmeldinger med alarm til smarttelefoner, -klokker og lignende.

Tyfonsignalene

Viktig melding – søk informasjon (tidligere: «lytt på radio»): 3 signalserier à 3 støt med ett minutts opphold mellom seriene.

Dette signalet gis også med kirkeklokker, ved ringing i 3 serier med ett minutts opphold mellom seriene. Signalet betyr at man skal søke informasjon for nærmere orientering. Det kan bli brukt når myndighetene ønsker å gi befolkningen en melding av stor viktighet, for eksempel for å varsle at ordre om mobilisering eller oppsetting av sivilforsvarsstyrker vil bli sendt ut, at krigsutflytting skal gjennomføres, eller for å varsle om truende fare (for eksempel gass eller radioaktivt nedfall). Signalet kan også brukes i fredstid for å varsle befolkningen om stor fare som ikke kan varsles på annen måte, eller for å kalle inn hjelpestyrker ved katastrofer.

Flyalarm: Korte støt i cirka 1 minutt. Signalet betyr «fare for angrep – søk dekning».

Faren over: Ett langt støt i cirka ½ minutt. Signalet betyr at faren eller angrepet er over.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg