Faktaboks

Shirin Ebadi
Uttale
ebadˈi
Født
21. juni 1947, Hamadan, Iran
Shirin Ebadi
Shirin Ebadi er en iransk jurist og menneskerettighetsaktivist. På bildet diskuterer Ebadi rohingya-saken under et besøk i Bangladesh i 2018.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Shirin Ebadi er en iransk jurist og menneskerettighetsaktivist. I hjemlandet Iran har hun vært en aktiv forkjemper for demokrati og for kvinners og barns rettigheter. Hun ble tildelt Nobels fredspris i 2003.

Arbeid som dommer

Etter å ha studert jus og fullført en magistergrad i privatrett ved universitetet i Teheran i 1971, ble Ebadi en av Irans første kvinnelige dommere. Hun ledet byretten i hovedstaden mellom 1975 og 1979, men ble tvunget til å gå av etter den iranske revolusjonen i likhet med andre kvinnelige dommere da det konservative islamske presteskapet med Ayatollah Khomeini i spissen overtok styringen av landet i 1979.

Ebadi trodde først på revolusjonens idealer, men regimet viste seg å bli en fiasko med hensyn til forhåpningene om demokrati. Da hun tok til orde for en endring av valgloven for at folket selv skulle få velge sine representanter, ble dette avvist av regimet. I stedet fikk hun tilbud om å jobbe som rettsbetjent, men hun sa opp i protest. Hun arbeidet i noen år som byråkrat og universitetslærer ved universitetet i Iran.

Menneskerettighetsarbeid

Mairead Maguire, Tawakkol Karman og Shirin Ebadi
Shirin Ebadi (til høyre) med to andre tidligere fredsprismottakere, Mairead Maguire (Irland) og Tawakkol Karman (Jemen). Foto fra 2018.

Først i 1992, etter mange års kamp, fikk Ebadi anledning til å praktisere som advokat igjen. I årene som fulgte jobbet hun som privatpraktiserende advokat for personer som hadde vært utsatt for menneskerettighetskrenkelser. Blant annet forsvarte hun forfulgte og deres familier, noe som førte til at hun flere ganger ble fengslet og utsatt for represalier.

Ebadi ble en ledende figur i Irans demokratibevegelse og menneskerettighetsarbeid, og en aktiv forkjemper for kvinners og barns rettigheter. I tillegg har hun vært med på å etablere organisasjoner som jobber med menneskerettigheter og kvinner og barns rettigheter. Hun grunnla og ledet Association for Support of Children's Rights i Iran og bidro til å grunnlegge et menneskerettighetssenter (The Defenders of Human Rights Center) som i 2008 ble stengt av iranske myndigheter.

Ebadi er praktiserende muslim, og mener at islam kan tolkes og anvendes i samsvar med demokratiske idealer og menneskerettigheter. Hun har vært opptatt av forskjellsbehandlingen av menn og kvinner i iransk lovgivning, noe hun mener det ikke finnes hold for i islam. I den forbindelse har hun krevd en reform av familie– og strafferetten.

Nobels fredspris

Shirin Ebadi

Den iranske juristen og menneskerettighetsforkjemperen Shirin Ebadi mottok Nobels Fredspris i Oslo Rådhus 10. desember 2003. Selv har hun uttalt at «Det skrevne ordet er det sterkeste våpenet vi har å beskytte oss med, både mot enhver tids tyranner og mot våre egne tradisjoner.»

Av /NTB Scanpix ※.

I 2001 ble Ebadi tildelt Rafto-prisen. To år senere, i 2003, mottok hun Nobels fredspris. I valget av Ebadi ga Nobelkomiteen uttrykk for at de ønsket å støtte den iranske reformbevegelsen og dessuten redusere spenningen mellom den islamske og den vestlige verden etter terrorangrepet mot USA 11. september 2001.

I 2004 ble hun av Forbes Magazine kåret til en av verdens 100 mektigste kvinner.

I 2009 så Ebadi seg nødt til å flytte fra Iran, og siden har hun levd i eksil. Nå bor hun i London, hvorfra hun fortsetter kampen for menneskerettigheter. I et intervju med det franske TV-nettverket France 24 i 2019 uttalte hun at hun tror det iranske regimet vil falle, men at hun ikke tror på økonomiske sanksjoner mot Iran, fordi disse går utover befolkningen. Hun oppfordrer derimot det internasjonale samfunnet til politiske sanksjoner som kan svekke regimet, som for eksempel at ambassadører forlater landet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Ebadi, Shirin (1994): A Study of Legal Aspects of Children's Rights in Iran
  • Ebadi, Shirin (1999): History and Documentation of Human Rights in Iran

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg