Faktaboks

Shaka
Chaka eller Tshaka
Uttale
shˈaka
Født
1787
Død
22. september 1828
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår
Shaka

Shaka, fremstilling fra Travels and Adventures in Eastern Africa (1836).

Av .

Shaka var zulukonge og grunnlegger av zulukongedømmet i Sør-Afrika, som ble en av de mektigste statene i Afrika på 1800-tallet. Han var sønn av zuluhøvding Senzangakona og prinsesse Nandi av Langona.

Tidlige år

Shaka Zulu fikk tidlig militær opplæring under Mtethwa-høvdingen Dingiswayo. Hæren var arrangert kampgrupper kjent som ibutho lempi, et system Shaka var med på å forme og utvide. Da Shakas bror Sigujana ble utnevnt som Senzangakonas etterfølger i 1816, lånte Dingiswayo sin unge protesjé et regiment. Kort etter lyktes det Shaka å drepe sin bror og selv ta høvdingtittelen. Zululand fortsatte som vasallstat under Mthetwa.

Året etter ble imidlertid Dingiswayo drept. Shaka tok raskt kontroll over Dingiswayos kampenheter og hær, og lyktes til slutt også å drepe Dingiswayos drapsmann, Ndwandwe-høvdingen Zwide, i 1825.

Ekspansjon

Konflikten med Zwide var den første av en serie militære kampanjer. I kjølvannet ble det skapt en sterk og ekspanderende zulustat under ledelse av Shaka. Kampanjene satte igang en kjedereaksjon av kriger og folkevandringer. Denne prosessen er kjent som mfecane – et isizuluord for knusing.

Shakas hær ble ledet av generalen Shoshangane, som senere skulle opprette et eget rike i det som i dag er Mosambik. En annen av Shakas generaler, Mzilikazi, satte opp sitt eget kongerike, Matabeleland, nordvest for Zululand, i dagens Sør-Afrika og Zimbabwe. Blant statene som ble opprettet i kjølvannet av mfcane var kongedømmene Lesotho og Swaziland.

Shaka utviklet nye militære teknikker og la under seg store områder som bidrog ytterligere til rikets økonomiske og militære styrke. Shaka støtte også mot den europeiske ekspansjonen som foregikk på samme tid i Sør-Afrika. Etter sterk rivalisering innenfor zulufolket ble Shaka i 1828 myrdet av to halvbrødre. Han ble etterfulgt av den ene broren, Dingane.

Ettermæle

Shakas militære bragder og raske ekspansjon har vært gjenstand for fortellinger, bøker og etterhvert filmer og TV-serier helt fra hans egen tid og opp til i dag. Da den britiske reisende Nathaniel Isaacs utga sin Travels and Adventures in Eastern Africa i 1836, beskrev han Shaka Zulu som et blodtørstig monster. Andre samtidige kilder gir et mer nyansert bilde av Shaka og hans tolv år ved makten.

Blant de mer kjente fiksjonsfortellingene er romanen Shaka Zulu, utgitt i 1955 av E.A. Ritter. Tredve år senere utga sørafrikaneren Joshua Sinclair en roman ved samme navn. Denne ble også filmatisert som en TV-serie av det sørafrikanske TV-selskapet SABC.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg