Faktaboks

Shabana Rehman

Shabana Rehman Gaarder

Født
14. juli 1976, Karachi, Pakistan
Død
29. desember 2022, Oslo
Shabana Rehman, 2020
Shabana Rehman, 2020
Av /VG/NTB.

Shabana Rehman var en stand up-komiker, samfunnsdebattant og forfatter fra Holmlia i Oslo. Hun markerte seg både på scenen, i aviser, i radio og på fjernsyn. Rehman brukte erfaringene sine som norskpakistaner til å snakke om temaer som innvandring, integrering, sex, feminisme og frigjøring. Hun ble også kjent for å bruke stunt til å formidle budskapet sitt, et kjent eksempel er «mullaløftet», da hun løftet Mulla Krekar under en TV-debatt.

Bakgrunn

Rehman kom til Norge fra Pakistan som ettåring, og vokste opp med mor, far og seks søsken i drabantbyen Holmlia. I boken Blåveis (2009) fortalte hun om en ungdomstid preget av vold, dop, krisesenter og barnevern.

Hun bemerket seg først i offentligheten som spaltist og sommervikar i VGs Rampelys-avdeling i 1996, men etter studier i pedagogikk og nordisk grunnfag, bestemte hun seg i 1999 for å bli standup-komiker. Hun ble oppmuntret av Jånni Kristiansen i Reis Deg Komiker-klubb og debuterte på Onkel Blå på Bekkestua. Senere tok hun også utdanning ved American Comedy Institute.

Rehman tok fra starten opp kontroversielle, ofte tabubelagte temaer i innvandrermiljøet, og satte fokus på spenninger og fordommer mellom ulike kulturer i det norske samfunn, ikke minst interne generasjons- og kulturkonflikter i det norsk-pakistanske miljøet, noe som raskt gjorde henne til en svært kontroversiell person der. «Ved å forkaste dobbeltmoralen nekter jeg å pådyttes frykt fra énkulturelle nordmenn og pakistanere. Jeg vil være meg selv, og ikke slik andre ønsker jeg skal være. Jeg vil vise sårbarheten og at det går an å frigjøre seg», sa hun til Aftenposten i 1999.

Gjennombrudd, stunt og forestillinger

Shabana Rehman
Shabana Rehman under Jentemiddagen 2011 arrangert av Start NHH.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Det store gjennombruddet kom etter en reportasje i TV 2s Rikets tilstand på tampen av 1999, og i januar 2000 prydet hun omslaget til Dagbladets Magasinet, kroppsmalt med norsk flagg.

Blant hennes mest kjente opptredener kan nevnes soloforestillingene Shabana går på ski over Grønland (2002) og For konge og fedreland: Shabana Rehman i nasjonens tjeneste (2009).

Hun ble også kjent for sine burleske, politiske stunt. I 2004 gjennomførte hun «mullaløftet», da hun løftet Mulla Krekar for åpent kamera, for å foreta en «satirisk test» om han var en fundamentalist eller ei. Året etter blottet hun rumpen for publikum på filmfestivalen i Haugesund, som hun beskrev som en protest mot kulturelt og religiøst kvinnehat. I 2015 løftet hun Max Hermansen, daværende leder for den norske grenen av Pegida-bevegelsen.

Senere år

I 2010-årene var Rehman mindre synlig som komiker, og mer aktiv som programleder i radio og samfunnsdebattant, blant annet som talskvinne for dyrevernsorganisasjonen NOAH. I 2017 startet hun Født Fri, for å bekjempe æresrelatert vold og kontroll i innvandrermiljøer. I 2020 ble organisasjonen gransket for å ha misbrukt offentlige støttemidler og fratatt statsstøtten, men de fleste påstander og beskyldninger ble både bestridt og tilbakevist.

I 2020 ble Rehman utnevnt som medlem av regjeringens ytringsfrihetskommisjon, mens hun året etter deltok i TV 2-programmet Farmen kjendis, noe som godt oppsummerte Rehmans evige balansegang mellom spøk og alvor, høyt og lavt.

I 2022 fortalte Rehman at hun hadde fått bukspyttkjertelkreft, og fortalte åpent om behandlingen i offentligheten gjennom året. Hun døde samme år, 46 år gammel, men fortsatte å bryte barrierer etter sin død. Hun ble gravlagt i 2023 på statens bekostning.

Rehman var gift to ganger, med komikeren Dagfinn Nordbø fra 2003 til 2007 og NRK-journalisten Martin Gaarder fra 2008 til 2021, som laget dokumentarfilmen Shabanas valg (2010).

Forfatterskap

Rehman var spaltist i VG, Aftenposten, Henne, danske Information og Dagbladet.

Hun bidro i antologiene Fullt kaos: Fritt fram og Feminisjon (begge 2000), og fulgte opp med artikkelsamlingene Nå: Artikler (2002) og Mullaløft (2004). I selvbiografien Blåveis: Min vei ut av volden (2009) skildret hun sine erfaringer med overgrep og vold. Denne ble fulgt opp av Mine ni liv (2023), fullført etter Rehmans død av vennen og kunstneren Morten Traavik.

I 2022 laget hun podkastserien Shabanas verden: Et liv i kamp, i samarbeid med Aftenposten.

Hedersbevisninger

  • 2001: Unni og Jon Dørsjøs minnepris og Lions' tulipanpris.
  • 2002: Fritt Ords pris, Bergesenprisen og Scheiblers hederspris.
  • 2004: Pillarguriprisen og Trollkjerringprisen.
  • 2006: Trykkefrihedsselskabets trykkefrihedspris.
  • 2010: Fredrikkeprisen.
  • 2021: Polarstjerneordenen.
  • 2022: Ossietzkyprisen og Tranmælprisen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Svein Askheim

Hun bruker navnet Shabana Rehman.

svarte Ida Scott

Takk, dette er nå retta opp. Mvh Ida Scott, redaksjonen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg