Etter forfatningen av 1963, som ble endret i 2001, er Senegal en enhetsstatlig og tilnærmet demokratisk republikk. Statsoverhodet, presidenten, velges fra 2007 i allmenne valg for fem år med mulighet for ett gjenvalg. Presidenten leder den utøvende makt og er militær øverstkommanderende. Statsministeren og den øvrige regjeringen utnevnes av presidenten og er i praksis primært ansvarlig overfor denne.

Lovgivende myndighet er lagt til nasjonalforsamlingen. Den har 120 medlemmer som velges i allmenne valg for fem år. Både presidenten og forsamlingen kan ta initiativ til lovgivning, men alle lover må sanksjoneres av presidenten. Landet har et flerpartisystem.

Etter afrikanske forhold har Senegal et stabilt styresett, på tross av spenninger både av ideologisk, religiøs, personlig og regional karakter.

Administrativ inndeling

Senegal er delt inn i ti regioner samt hovedstadsområdet, hver ledet av en statsutnevnt guvernør og et valgt råd. Videre er det departementer, ledet av prefekter, og arrondissementer, ledet av subprefekter. Det er også valgte råd på de lavere nivåer.

Rettsvesen

Det senegalesiske rettsvesenet er preget av fransk rett og er relativt uavhengig. De øverste rettslige organer består av en forfatningsdomstol, et statsråd, en kassasjonsrett og en appellrett.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg