turskøyting_jan 2021
Stålis med luftbobler velegnet for turskøyting på Selbusjøen nær utløpet av Nea.
turskøyting_jan 2021
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Selbusjøen er en dyp innsjø i Neavassdraget i Selbu og Trondheim (tidligere Klæbu) kommuner i Trøndelag. Med 58 kvadratkilometer er den blant Norges 20 største innsjøer.

Hovedtilløpet er Nea fra sørøst, og avløpet er Nidelva nordover fra vestenden. Største dybde er 206 meter. Ved Neas munning ligger tettstedet Mebonden med Selbu kirke. Det går rutebåt i sommerhalvåret.

Selbusjøen er siden tidlig på 1900-tallet regulert med reguleringshøyde 155–161 meter over havet, og er reguleringsmagasinet for Bratsberg kraftverk og de seks andre elvekraftverkene i Nidelva. Det er også bygget en overføringstunell til Jonsvatnet, for å kunne øke drikkevannsmengden ved behov.

Økologi

Selbusjøen er historisk kjent som en bra innsjø for ørret og røye, men bestandene er redusert med 70-90 prosent siden 1970-tallet. Storvokst ørret tas jevnlig både i innsjøen og i tilløpselva Nea. Lake inngår også i den naturlig fiskefaunaen, og bestanden av denne bunnlevende torskefisken har økt.

Påvirkninger

Ferskvannsøkologien i Sebusjøen er preget av vassdragsreguleringen (innsjøen og tilløpselver), og av introduserte arter. Gjedde og ørekyt er fremmede fiskearter som har spredd seg i Nea-vassdraget. Både pungreka Mysis relicta og den firetornete istidskrepsen Pallasea quadrispinosa ble satt ut som et kompensasjonstiltak i Selbusjøen på 1970-tallet. Hensikten var å bedre næringsforholdene for ørret og røyebestandene, slik man hadde erfaring fra tilsvarende utsettinger i grunne regulerte innsjøer i Sverige.

Introduksjon av fremmede arter har vist at det i mange økosystemer gjør mer skade enn nytte. Grunneierne rundt Selbusjøen ble derfor på 1990-tallet tilkjent erstatning på 5 millioner kroner i Høyesterett, for dette som i ettertid regnes som et mislykkede avbøtende tiltak.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Arnekleiv, J.V., Hesthagen, T., Sjursen, A.D., Sandlund, O.T., Rønning, L, Berger, H.M. og Museth, J. 2017. Fiskebiologiske undersøkelser i Selbusjøen og Nea med sideelver i 2016. – NTNU Vitenskapsmuseet naturhistorisk rapport 2017-2: 1-86.

Kommentarer (2)

skrev Harald E. Bue

I følge NVE er største dyp 206 meter.http://arcus.nve.no/data/raster/dybdekart/dk892.pdf(beklager at jeg limte inn lenken i forslag til endring, nybegynnerfeil).

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg