Faktaboks

Schleswig

dansk Slesvig

Etymologi

Trolig fra gammelnordisk: 'Schlei-bukta', 'Schlei-havna'

Uttale
schl'eswig
Fra Schleswig.

Schleswig er en by i Tyskland, i delstaten Schleswig-Holstein, innerst i Schlei-fjorden. Byen har et flateinnhold på 24,3 km² og har rundt 25 800 innbyggere (2022).

Borgermester fra 2020 er Stephan Dose, som tilhører det sosialdemokratiske partiet (SPD).

Schleswig er den eldste i delstaten Schleswig-Holstein og ble første gang omtalt i år 804. Den er kjent for blant annet sin møller-, sukker-, lær- og spritindustri. Deler av domkirken St. Petri-Dom er fra 1000-tallet. Slottet Gottorf, noen kilometer vest for Schleswigs gamleby, er nå museum og rommer blant annet Nydamfunnet, et mosefunn fra eldre jernalder.

Hver år kommer om lag en halv million turister til Schleswig. Det er mange muligheter for friluftsliv i variert natur i og omkring byen.

Historikk

På 800- og 900-tallet vokste vikingbosettingen Sliesthorp (også kalt Sliaswich eller Haithabu) fram som betydelig handelsplass på sørsida av Schlei-fjorden. På 1000-tallet ble Sliaswich ødelagt, og bosettingen på motsatt side av Schlei-fjorden ble utvidet og overtok dens rolle som handelssenter.

Omlegging av handelsrutene på 1200-tallet førte til nedgangstider for byen. Men Schlewsig forble politisk viktig som bispesete gjennom hele middelalderen, og byen fortsatte som et betydelig sentrum for sleswigske hertuger. På denne tida ble det øst for domkirken også bygget nye gateløp og en markedsplass. I byen utspant seg flere hendelser som avspeilet skiftende dansk-tyske relasjoner.

Schleswig med sin domkirke – første gang omtalt i 1134 – var det åndelige sentrum for bispedømmet Schleswig. Borgen Gottorf, som fram til 1268 hadde tjent som bisperesidens, ble bygd ut til et storslått slott. På 1600-tallet ble Gottorp bolig for hertug Friedrich 3., som bidro til en ny kulturell oppblomstring og i 1711 til en betydelig utvidelse av byens territorium.

I 1867 ble Schleswig prøyssisk provins, og i 1946 mistet byen sin status som delstatshovedstad til Kiel. Schleswig beholdt likevel en del delstatsfunksjoner, ved siden av at flere museer drevet av delstaten ble liggende i byen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg