Faktaboks

Sana
San'a, Sanaa
Uttale
san'ˈa
Sana, Jemen
San’a

Fra San’a. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Sana er største by og hovedstad i Jemen. Storbyområdet har 2 779 000 innbyggere (estimat for 2018, FNs befolkningsdivisjon). Byen ligger i de sentrale fjellområdene vest i landet og har lenge vært et viktig handelssenter. Gamlebyen i Sana står på UNESCOs verdensarvliste.

Bybeskrivelse

Sana ligger i en fruktbar dal ved foten til Nuqum-fjellet, cirka 2300 meter over havet. Byen utgjør et eget guvernement, men omringes av et større guvernement med samme navn.

Sana består av en eldre del i sentrum og en nyere del som omringer denne. Rundt det gamle Sana står en delvis bevart bymur på mellom seks og ti meters høyde. Gamlebyen inneholder mer enn 6000 hus, 103 moskeer og 14 badehus som er bygget før 1000-tallet. Den unike arkitekturen består i hovedsak av fleretasjes stein- og leirsteinhus som står tett. Husene er vakkert dekorert med geometriske mønstre av hvite fresker og utskårete vinduer i tre. Mye av dekoren er basert på før-islamske motiver, blant annet sabeisk skrift (et gammelt sørarabisk språk).

Gamlebyen har mange hager, hvorav flere ligger under bakkenivå og mange er bortgjemte. De fleste tilhører moskeer, men noen er også private. Her produseres grønnsaker og urter til lokale familier og til markedene.

Rundt gamlebyen ligger en del nyere bydeler som har sprunget opp som et resultat av en stor befolkningsvekst siden 1960-tallet. Blant nybyggene er al-Saleh-Moskeen, landets største moske, som åpnet i 2008. Tahrir-plassen, rett vest for gamlebyen, utgjør sentrum i det moderne Sana.

Sana har gode veiforbindelser, med hovedveier til blant annet havnebyen al-Hudaydah ved Rødehavskysten og Taiz lenger sør. Sanaas internasjonale lufthavn ligger nord for byen.

Næringsliv

Sana ligger strategisk til på knutepunktet mellom to historiske viktige handelsruter; den ene mellom de fruktbare områdene i innlandsplatåene og den andre mellom byen Marib og Rødehavskysten. Byen har derfor lenge vært et viktig handelssenter og den har fortsatt en rekke tradisjonelle markedsplasser.

Sana har også noe industrivirksomhet, spesielt innen tekstilindustri. I tillegg finnes det fortsatt noe tradisjonell håndverksvirksomhet, blant annet steinsliping og produksjon av knivblader. Ellers arbeider store deler av byens innbyggere i offentlig sektor.

Før opprøret i Jemen i 2011 og 2012 var Sana et viktig senter for landets turistindustri. Spesielt gamlebyen har vært en attraktiv turistdestinasjon. Blant de populære attraksjonene er de mange høye leirsteinsbygningene, den gamle stormoskeen og utendørsmarkedet, Souk al-Mihl (saltmarkedet). Gamlebyen ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1986.

Jemens nasjonale flyselskap, Yemenia, har sin base på Sana internasjonale lufthavn. Flyplassen ble imidlertid stengt for sivil flytrafikk som et resultat av krigen fra 2015.

Historie

Sana er en av verdens eldste kontinuerlig bosatte byer. Selv om byens opprinnelse er ukjent skal den ha vært befolket i mer enn 2500 år. Jemenittiske legender hevder til og med at byen ble grunnlagt av en av Noas sønner, Sem. Sikkert er det i hvert fall at Sana lenge har vært et viktig kommersielt og politisk senter.

Sana vokste frem som en viktig by under oldtidsriket Saba som hadde hovedstad i Marib, øst for Sana. Navnet Sana stammer trolig fra betydningen «befestet sted» på sabeisk. Byen fungerte som et administrasjon- og handelssenter, også for senere makthavere i området. Blant annet ble den gjort til hovedstad for Himjarene på 300-tallet evt.

Kristendom og jødedom sto lenge sterkt i området, frem til byen ble konvertert til Islam på 600-tallet. Sana hadde likevel en betydelig jødisk befolkning frem til 1949–1950 da nesten alle byens jøder emigrerte til Israel.

Byens historie etter fremveksten av Islam er preget av rivalisering mellom Zaydi-imamatet i nord (800-tallet–1962) og en rekke andre dynastier som tok kontroll over byen. Den ble offisielt underlagt Det osmanske riket fra midten av 1500-tallet, men osmanerne var i stadig konflikt med Zaydi-imamene. En våpenhvile ble inngått i 1911 som innebar at imamene så og si ble autonome. Etter Det osmanske rikets nederlag i første verdenskrig ble Sana gjort til hovedstad i en selvstendig stat under Zaydi-imamatet.

Etter en revolusjon i 1962 ble Sana igjen valgt som hovedstad i en ny stat, denne gangen i Den arabiske republikken Jemen, kjent som Nord-Jemen. Byen opplevde deretter en rask befolkningsøkning, fra 35 000 på tidlig 1960-tallet til 400 000 på midten av 1980-tallet og over én million på tidlig 2000-tallet. I 1962 bestod Sana i hovedsak av den gamle bykjernen innenfor bymurene. Befolkningsøkningen førte til en rask utvidelse av byen med nye bydeler og moderne infrastruktur. Etter sammenslåingen av Nord- og Sør-Jemen i 1990 ble byen hovedstad i et samlet Jemen.

Houthi-bevegelsen, en religiøs opprørsgruppe fra nord i landet, tok kontroll over Sana september 2014. Landets president, Abdrabbuh Mansour Hadi, flyktet til havnebyen Aden i sør og erklærte den landets midlertidige hovedstad. Flere av byens historiske bygninger har blitt ødelagt i bombeangrep under krigen fra 2015.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg