Samlet plan for vassdrag var en plan for kategorisering av ulike vassdrag med tanke på kraftutbygging. Den skulle angi rekkefølgen for eventuell utbygging av vannkraftprosjekter, der prosjekter med lav konfliktgrad og størst lønnsomhet ble satt øverst, mens konfliktfylte og/eller lite lønnsomme prosjekter kommer nederst.

Samlet plan avviklet som forvaltningsverktøy

I Stortingsmelding nr 25 (2015–2016) fremgikk det at regjeringen ønsket å avvikle Samlet plan som forvaltningsverktøy, og Stortinget ga sin tilslutning til dette. Avviklingen av Samlet plan innebærer at alle større vannkraftprosjekter, inkludert kategori II, kan tas opp til konsesjonsbehandling på ordinær måte.

Historie

Bakgrunnen for at Samlet plan for vassdrag i sin tid ble opprettet var de sterke konfliktene om vannkraftutbyggingen som toppet seg med Alta-saken i slutten av 1970-årene. Hensikten var gjennom sektorplanlegging å forbedre forvaltningen av vassdragene, og å se fordeler og ulemper med hvert vannkraftprosjekt i en videre samfunnsmessig sammenheng.

Den første planen ble lagt frem for Stortinget 1984 og behandlet i 1986, og senere oppdatert i 1988 og 1993. Vassdragene ble plassert i tre kategorier (siden redusert til to), der kategori I omfatter prosjekter som «kan fremmes for konsesjonsbehandling» og kategori II omfatter prosjekter som «foreløpig ikke kan fremmes for konsesjonsbehandling».

I 2005 ble grensen for saker til behandling i Samlet plan for vassdrag hevet fra 1 MW (megawatt) til 10 MW installert effekt, eller en årsproduksjon på 50 GWh (gigawattimer), noe som medførte at flere mindre vannkraftprosjekter (småkraftverk) kunne fritas fra behandling i Samlet plan.

Samlet Plan ble holdt oppdatert av Direktoratet for naturforvaltning i samråd med Norges vassdrags- og energidirektorat, som også står for konsesjonsbehandlingen av utbyggingssaker.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg