Syria (Kart: økon. aktivitet)

Økonomisk aktivitet.

Av /Store norske leksikon ※.
Syria

Tabaqah-demningen i Eufrat, også kalt Eufrat-demningen. Demningen ble ferdigstilt i 1973, og danner Asaddammen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Syria

Fra byen Hama, ved bredden av Nahr al-Asi (Orontes). Byen har flere godt bevarte vannhjul fra antikken. Elven er svært viktig for kunstig vanning av jordbruksarealene i området. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Syria

På kunstig vannede områder blir det dyrket bomull. Dette var tidligere landets viktigste eksportprodukt, men fra midten av 1970-årene overtok petroleum som viktigste eksportprodukt. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Syria tilhører de mindre ressursrike araberstatene og har begrensede forekomster av olje og andre mineraler. Landbruk spiller derfor en relativt større økonomisk rolle enn i de fleste land i Midtøsten, og sysselsetter om lag en firedel av den yrkesaktive befolkningen. Den viktigst økonomiske sektoren er tjenestesektoren, som utgjorde omtrent 60 prosent av landets bruttonasjonalprodukt (BNP) i 2017. Syria ligger geografisk sentralt til for interregional handel, og handel har en sentral plass i syrisk kultur og økonomi.

Krigen i Syria, som startet med opprøret i 2011, har ført til omfattende ødeleggelser, og til store endringer i næringsstruktur og økonomi, med blant annet ødelagt infrastruktur, stor arbeidsledighet og høy inflasjon. Oppdatert statistikk er ikke tilgjengelig. Gjenoppbyggingen av Syria etter krigen vil kreve enorme investeringer.

Politiske forhold

Utenrikspolitiske forhold

Den politiske situasjonen – både i regionen og innad i landet – har i nyere tid hatt stor innvirkning på økonomien. Syria er en arabisk frontlinjestat i den arabiske kampen mot Israel og har brukt store ressurser på sitt militærvesen, blant annet krigføring mot Israel. Særlig krigene i 1967 og 1973 påførte Syria store økonomiske tap, med ødeleggelse av infrastruktur. Som følge av Seksdagerskrigen i 1967 tapte Syria en en del av sitt territorium, Golanhøydene, som er annektert av Israel. For å forfølge sine regionale ambisjoner brukte Syria store midler også på sitt militære engasjement i Libanon, som varte fra midt på 1970-tallet til 2005.

Naboskapet til Irak, og krigene der, har også preget syrisk økonomi. Både den første Golfkrigen (1980-1988) og den andre Golfkrigen (1990-1991) påførte Syria tapte transittinntekter fra oljeledningen til utskipningshavner ved Middelhavet. Som ledd i FN-programmet for Irak, ble en del handel med Irak gjennom Syria gjennomført. Det samme var tilfellet som følge av USAs invasjon av Irak i 2003 da Syria også pådro seg en økonomisk belastning ved å ta imot over 1,5 millioner flyktninger fra Irak. Dette bidro til økt press på økonomien, med større kamp om arbeidsplasser og økt arbeidsledighet.

Syria mottok under den kalde krigen betydelig økonomisk og militær assistanse fra Sovjetunionen. Da Sovjetunionen ble oppløst i 1991, ble både handelen of bistanden derfra mindre. Under den andre Golfkrigen sluttet Syria seg til de allierte styrkene og mottok til gjengjeld økonomisk bistand fra USA. Syria har tradisjonelt også mottatt betydelig bistand fra andre arabiske land, som kompensasjon for kostnader i den panarabiske kampen mot Israel.

I 1997 startet Syria forhandlinger med EU med sikte på en assosiasjonsavtale, og landet ble i 2008 med i en nyetablert middelhavsunion, initiert av Frankrike.

Innenrikspolitiske forhold

Fra 1960-tallet førte Syria en sosialistisk orientert politikk, med utstrakt statlig deltakelse i næringslivet og kontroll over økonomien, særlig industri og finans. På 1990-tallet iverksatte Syria økonomiske reformer, med en oppmykning av den statlige kontrollen. Dette skjedde både for å kompensere for bortfallet av sovjetisk støtte og for å fremme økonomisk vekst. Reformene skulle ikke minst oppmuntre til utenlandske investeringer. Rundt 2000 ble nye politiske reformer iverksatt for å fremme privat næringsvirksomhet, med blant annet bedre mulighet for investeringer og eierskap. Reformene innbefattet legalisering av privat bankvirksomhet (2001) og etablering av en børs (2007).

Økonomiske og sosiale forhold bidro til opprøret i Syria i 2011. En langvarig tørke, som blant annet førte til migrasjon fra landsbygda inn til byene, medvirket til de sosiale spenningene. Opprørsgrupper som kjempet mot regimet ble støttet av flere land, i og utenfor regionen, og konflikten utviklet seg til full krig – samtidig som det ble ført krig mot Den islamske stat (IS) i Irak og Syria. Krigen i Syria har ført til store menneskelige tap og materiell ødeleggelser, og Syrias økonomi er sterkt berørt på flere måter: Fysisk infrastruktur og produktiv virksomhet – både i jordbruk og industri, så vel som i tjenesteytende næringer – er sterkt rammet. Det samme er den sosiale infrastrukturen, med et stort antall mennesker drevet på flukt. Det finnes ikke oppdatert økonomisk eller annen statistikk fra Syria, men ulike anslag viser betydelig økonomisk nedgang, blant annet stans i internasjonal handel – noe som også skyldes internasjonale sanksjoner mot Syria. Krigen har også ført til stans i både den voksende turistnæringen og etter hvert utvinningen av olje, som i flere år ble kontrollert av opprørsstyrker.

Bergverk, energi

Syria har betydelige forekomster av olje og gass og var før krigen den største energiprodusenten i Levanten. Landet har også andre mineralforekomster, hvorav flere utvinnes, vesentlig for innenlandsk forbruk. Det utvinnes blant annet bitumen, basalt, gips, salt, fosfat og kalkstein; jernmalm og andre mineraler er også påvist.

Oljeproduksjonen har vært en viktig faktor i Syrias økonomi, som den viktigste eksportvare og valutainntjener. Forekomster er imidlertid forholdsvis små, og ved inngangen til krigen var Syria bare så vidt selvforsynt. Utvinning av naturgass har supplert energitilgangen. Det produseres også vannkraft, men denne avhenger i stor grad av regionalt samarbeid for felles forvaltning av vannressurser, først og fremst med Tyrkia og Jordan.

Olje erstattet bomull som landets viktigste eksportartikkel i 1974 og forble landets viktigste inntektskilde inn på 2000-tallet. Forekomstene ble først funnet på Karatchuk-feltet i nordøst i 1959, deretter på Suwayda- og Rumelan-feltene, og utvinningen startet ved Suwayda 1968. Fire år tidligere var all oljevirksomhet nasjonalisert. Oljeutvinningen var imidlertid ikke større enn at Syria i 1980-årene en periode ble netto importør av olje. Nye store forekomster ble imidlertid funnet ved Deir ez-Zour, hvilket førte til at produksjonen toppet seg på 590 000 fat per dag i 1996. Påviste reserver var før krigen (2008) på cirka 2500 millioner fat. Syria har gassreserver i størrelsesorden 8,5 trillioner kubikkfot, vesentlig i nordøst, med Palmyra, al-Furat og Suwayda som de største feltene. Produksjonen av gass økte sterkt i 1990-årene.

Oljeforekomstene ved Karatchuk går i rørledning til havnebyen Tartus. Syria har dessuten hatt inntekter fra oljeledninger som krysser landet, selv om flere er helt eller delvis nedlagt: Tapline fra Saudi-Arabia og ledninger fra Kirkuk i Irak. Tidlig på 2000-tallet ble flere nye rørledninger prosjektert med syrisk deltakelse, blant annet for gasseksport fra Egypt til Tyrkia, fra Irak til Jordan og fra Syria til Libanon. Disse planene ble stoppet av krigen. Konflikt med Irak har ført til store inntektstap ved at irakerne i to perioder har stengt oljeledningen som går gjennom Syria til middelhavskysten. Under FN-sanksjonene mot Irak ble olje eksportert via Syria. Iran har fra tidlig i 1980-årene solgt olje til Syria til subsidiert pris.

Økt kraftforsyning anses som en forutsetning for videre økonomisk vekst, men det er vannmangel i regionen og derfor begrenset mulighet for økt hydroelektrisk produksjon. Satsingen har derfor mest vært på bruk av gass, samt på utvikling av fornybare energikilder, særlig vind. Utnytting av vannressursene er også et politisk spørsmål; både Eufrat- og Jarmuk-vassdragene må forvaltes i samråd med andre land i området. I 1970-årene var det konflikt både med Tyrkia og Irak om utnytting av vann fra Eufrat; med Irak da Syria bygde Assad-dammen, og med Tyrkia da tyrkerne bygde Atatürk-dammen. Senere er avtaler inngått med Tyrkia og Jordan, med sistnevnte om vann fra Jarmuk. I 2003 ble et nytt vannreservoar oppført i Latakia. Krigen har ødelagt for det regionale energisamarbeidet.

Jordbruk og fiske

Innhøsting av karve
Innhøsting av karve i Tal al-Salur ved Afrin, Aleppo guvernement, juni 2021. Mange av bøndene i området dyrker karve som både kan brukes til matlaging og i farmasøytisk industri.
Av /NURPhoto/Shutterstock editorial/NTB.

Til tross for at en stor del av Syria består av ørken og halvørken, er landbruk en viktig næring, både for sysselsetting og verdiskaping. Sektoren sysselsatte før krigen inntil en firedel av den yrkesaktive del av befolkningen, men har sunket under krigen, trolig til under 20 prosent av sysselsettingen. Den stod i 2017 for omtrent 20 prosent av BNP. De viktigste jordbruksområdene finnes langs middelhavskysten, langs Orontes (Nahr al-Asi) og i nordøst, der Eufrat og dens bielver brukes til kunstig vanning. I forlengelsen av Libanonfjellene er dalføret langs Nahr al-Asi dyrket opp som Syrias mest fruktbare område.

Bomull var til 1974 Syrias viktigste eksportartikkel, men produksjonen har gått betydelig nedover siden midten av 2000-tallet. I dag dyrkes det særlig hvete, bygg, sukkerbeter, mais, oliven, tobakk, linser, druer, vannmeloner, sitrusfrukter og tomater. Korn produseres vesentlig i de sentrale deler av landet. Størstedelen av jordbruksavlingene produseres for innenlandsk forbruk; i gode år ble det eksportert hvete, og det ble før krigen satset på økt produksjon av frukt og grønnsaker for eksport. Husdyrhold er viktig, og det var stor produksjon av meierivarer. Det holdes kveg og kameler, samt mye sau og kyllinger.

Bare en liten del av Syria er skogkledd (rundt 2,5 prosent av landarealet), og bare en liten del av dette er egnet til skogbruk.

Det drives fiske i Middelhavet, vesentlig med små båter, samt i elvene. Fangsten er begrenset, og går til innenlandsk konsum.

Industri

Syrisk industri ble raskt bygd opp etter selvstendigheten, og var dominert av tekstilproduksjon, ikke minst med Libanon som marked. I 1970-årene ble utbyggingen videreført med Sovjetunionens hjelp, og det sovjetiske markedet var betydningsfullt til 1991, da dette markedet forsvant med Sovjetunionens oppløsning. Sektoren omfatter særlig tekstilfabrikker og bedrifter som fremstiller forbruksvarer for hjemmemarkedet, inklusive elektriske artikler; videre jern- og stålindustri ved Hama, sementproduksjon samt produksjon av mineralgjødsel basert på landets fosfatforekomster. Syria har to statseide oljeraffinerier, ved Baniyas og Homs, med en samlet kapasitet på cirka 240 000 fat per dag. Landet har fem anlegg for prosessering av gass.

Industrien gikk forbi jordbruk som viktigste verdiskaper i 1971, mens tjenestesektoren er viktigst i dag. Industrien består både av statseid tungindustri og private småindustriforetak. I 2017 utgjorde industrien omtrent 20 prosent av BNP.

Samferdsel

Syria hadde før krigen et relativt velutbygd veinett så vel som et omfattende jernbanenett på cirka 2460 kilometer. Det var jernbaneforbindelse i flere deler av landet, samt til Tyrkia og Jordan (Hejaz-linjen fra Damaskus til Amman), tidligere også til Libanon.

Viktigste havner er Latakia, Baniyas og Tartus. Damaskus, Aleppo og Latakia har internasjonale lufthavner.

Utenrikshandel

Syria har normalt en negativ handelsbalanse med utlandet, men underskuddet er dekkes delvis ved avgifter fra transitt-oljeledningene, samt pengeoverføringer fra syrere i utlandet, så vel som bistand fra andre arabiske land. Utenrikshandelen, så vel som annen valutainntjening, er sterkt berørt av krigen, men oppdatert statistikk finnes ikke.

Petroleum og petroleumsprodukter var viktigste eksportvare, fulgt av bomull og tekstiler, samt frukt og grønnsaker. Sovjetunionen var en viktig handelspartner til 1991, deretter foregikk mesteparten av handelen med Europa (spesielt Frankrike, Italia og Tyskland), samt nabolandene Libanon, Tyrkia og Irak. Under krigen er Russland og Kina blitt viktige kilder for import, mens gjenværende eksport særlig går til nabolandene Libanon, Irak og Jordan.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg