Sainte-Laguës metode er en beregningsmetode for fordeling av mandater ved forholdstallsvalg. I Norge bruker vi en modifisert form for denne beregningsmetoden.

Faktaboks

Uttale
sæt la gy

Metoden går ut på at mandater skal fordeles mellom de konkurrerende politiske partier etter at stemmetallene er delt på 1, 3, 5 og så videre. Metoden omtales derfor også som oddetallsmetoden.

Det parti som har fått flest stemmer, får slik første mandat, deretter konkurrerer samme parti om det neste mandat med stemmetallet delt på 3, så eventuelt delt på 5 og så videre.

Norge

I Norge har denne beregningsmetoden vært brukt ved stortingsvalg siden 1953 og ved kommunestyre- og fylkestingsvalg siden valget i 2003. Det første delingstallet er satt til å være 1,4 istedenfor 1. Denne modifikasjon er tatt med for å gjøre det noe vanskeligere for små partier å bli representert.

I perioden 1921–1949 brukte man ved stortingsvalg d'Hondts beregningsmetode, utformet av den belgiske juristen Victor d'Hondt. Her er delingstallene 1, 2, 3 og så videre. Denne metoden favoriserer de store partier vesentlig mer enn Sainte-Laguës metode. Oddetallsmetoden ble først lansert av den franske matematikeren André Sainte-Laguë i 1910.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg