Landsdeler i Norge
Det er vanlig å dele Norge inn i fem landsdeler: Nord-Norge, Trøndelag, Vestlandet, Østlandet og Sørlandet. De fire sistnevnte omtales i fellesskap som Sør-Norge. Landsdelene har ingen formell funksjon i seg selv, men er vanlige grupperinger i statistikk og en del offentlige virksomheter.
Landsdeler i Norge
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Arendal
Nedre Tyholmen, Arendals eldste bydel. Arendal er det nest største tettstedet i Agder.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Fra 1. utgave av Aschehougs leksikon (1906–13).

/Store norske leksikon.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Sørlandet er den sørligste landsdelen i Norge. Den omfatter kyststrekningen mellom Telemark og Rogaland og dal-, hei- og fjellstrøkene innenfor. Sørlandet svarer til Agder fylke, som samlet har et totalareal på 16 434 kvadratkilometer og har 316 051 innbyggere, henholdsvis 5,1 prosent av Norges areal og 5,8 prosent av landets folkemengde (2023).

Sørlandet hører til Agder og Telemark bispedømme og sammen med fylkene Vestfold og Telemark til Agder lagdømme. Det utgjør ett politidistrikt, Agder, med unntak av Sirdal som hører til Rogaland politidistrikt.

Navnet Sørlandet ble foreslått av forfatteren Vilhelm Krag i en artikkel i Morgenbladet i 1902, og ble til å begynne med oftest benyttet om kystområdene i de to Agder-fylkene. Navnet har med tiden fått et utvidet innhold og er blitt et landsdelsnavn brukt om Agder-fylkene i sin helhet.

Sørlandet ble tidligere ofte regnet til Vestlandet. For eksempel het en avisutgivelse som kom ut i Arendal, Vestlandske Tidende frem til midt på 1970-tallet. Se også Gjernestangen som helt fra vikingtiden ble betraktet som skillet mellom Østlandet og Vestlandet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg