.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Røsnæs-halvøya.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Røsnæs er en halvøy på Nordvestsjælland, mellom Kalundborg fjord og Sejerøbukten i Danmark . Spissen av halvøya er Sjællands vestligste punkt, og har et av Danmarks solrikeste og tørreste klimaer.

Røsnæs fyr ble oppført i 1844-1846 for å lose skipstrafikken trygt gjennom Storebælt. Fyrlykten står bare 24 meter over havflaten, men lyskjeglen kan likevel ses 40 kilometer i klarvær. Linsen består av prismer slepet av bergkrystall. Danmarks Meteorologiske Institut har en målestasjon her som sender værrapporter hvert tiende minutt. Den tekniske utviklingen har gjort behovet for boliger og deler av anlegget overflødige, og det planlegges å utvikle et besøkssenter i de overflødige lokalene. To kilometer ute i Storebælt ligger enda et fyrtårn, Røsnæs Puller, og mellom disse ligger Røsnæs Rev som er hjemsted for både niser og sel.

Høyeste punkt er Vågehøj, 55 meter over havet. Vågehøj ble brukt som utkikkspost under vendernes herjinger, hvilket ledet til byggingen av Kalundborg Slot, sannsynligvis av Valdemar Atterdag (konge 1340-1375). Slottet brant ned i 1659 da svenskene huserte byen. Gamlebyen i Kalundborg er for øvrig vel verd et besøk. Vågehøj ble brukt til å brenne bauner i middelalderen, men i dag trekker sporene etter Den 2. verdenskrig oppmerksomheten. Fordi tyskerne høsten 1944 fryktet et alliert angrep gjennom Skagerrak og Kattegat, bygget de et stort antall kystbatterier i Nordsjælland. På Våghøj ble det satt opp fire kanoner med rekkevidde helt over til Samsø. Dessuten ble det satt opp en overvåkningsradar som danskene benyttet helt til 1964. Selve Vågehøj er uthult til en bunkers.

Sagnet forteller at den danske middelalderkonge Valdemar Sejr i 1231 var på jakt på Røsnes da en villfaren pil rammet kongens sønn i hjertet. Kongen befalte da at ikke ett tre skulle få kaste skygge på Røsnæs, og lot all skogen brennes for å la halvøya overlates til naturelementenes raseri.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg