Røde Kors' symboler

Symbolene for Røde Kors, Røde Halvmåne og Røde Krystall.

Røde Kors er en internasjonal humanitær organisasjon stiftet i 1863 av sveitseren Henri Dunant. Organisasjonen har sitt hovedsete i Genève i Sveits, og har som hovedmål å beskytte mennesker i krig og lindre menneskelig nød og lidelse.

Organisasjon

Røde Kors
Røde Kors skal være nøytrale, og skal heller ikke angripes av stridende. Likevel har Røde Kors og dets medarbeidere mange ganger blitt utsatt for angrep, som her under Israels krig mot Libanon i 2006, da denne ambulansen ble truffet av et israelsk jagerfly.
Av /Reuters/NTB Scanpix.
Sykepleiere fra Røde Kors i 1913
Røde Kors er en nøytral part som forsøker å redusere lidelse i mange krigshandlinger.

Røde Kors-bevegelsen er et av verdens eldste og største nettverk av humanitære organisasjoner. Det internasjonale Røde Kors består av Den internasjonale Røde Kors-komiteen, Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåne-foreninger (grunnlagt 1919) og de nasjonale Røde Kors- og Røde Halvmåne-foreningene. Norges Røde Kors er en slik nasjonal forening.

De nasjonale Røde Kors-foreningene er organisert i Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåne-foreninger, som også har sitt sete i Genève. Inntil 1991 het forbundet Den Internasjonale Røde Kors-ligaen. Forbundet har også som oppgave å koordinere de enkelte nasjonale Røde Kors- og Røde Halvmåne-foreningenes hjelpearbeid med andre internasjonale organisasjoners arbeid.

Den internasjonale Røde Kors-konferansen avholdes hvert fjerde år og er Røde Kors-bevegelsens høyeste myndighet. Her møtes alle de 193 nasjonale foreningene for å diskutere og enes om felles prioriteringer. På konferansen deltar også de 196 statene som har ratifisert Genèvekonvensjonene for å diskutere humanitære utfordringer og vedta nye samarbeidsplaner.

Røde Kors-emblemene

Organisasjonens emblem består av et rødt kors på hvit bunn, og ligner derfor på det sveitsiske flagget som består av et hvitt kors på rød bunn. I de fleste muslimske land er emblemet en rød halvmåne. Fordi enkelte land tillegger både kors og halvmåne religiøs symbolikk, ble det i 2005 vedtatt et tredje emblem som består av en rød krystall på hvit bakgrunn. Røde Kors-emblemet er blant de mest kjente symbolene i verden og har som hensikt å beskytte sanitetspersonell i krig.

Genèvekonvensjonene

En lege fra Røde Kors i Zimbabwe 1979
Røde Kors har drevet humanitært arbeid siden oppstarten i 1863.

Røde Kors' viktigste mandat er å beskytte sårede og sivile i krigssituasjoner. Under den internasjonale konferansen i Genève i 1864 ble den første Genèvekonvensjonen om beskyttelse av syke og sårede soldater i landkrig vedtatt. Den internasjonale Røde Kors-komiteen fører kontroll med at Genèvekonvensjonene blir overholdt. I væpnet konflikt handler komiteen i egenskap av å være nøytral institusjon. Komiteen har også ansvar for å samordne all Røde Kors-hjelp til sivilbefolkningen i de ulike områdene som mottar hjelp.

Grunnleggende prinsipper

Organisasjonen er fundert på syv prinsipper: humanitet, upartiskhet, nøytralitet, uavhengighet, frivillighet, enhet og universalitet. For å kunne bevare alles tillit skal Røde Kors ikke ta parti i konflikter eller på noe tidspunkt la seg engasjere i uoverensstemmelser av politisk, rasemessig, religiøs eller ideologisk karakter. Røde Kors er uavhengig av regjeringer og andre internasjonale organisasjoner, men samarbeider med alle regjeringer og organisasjoner innenfor rammen av sitt eget arbeidsprogram.

Fredspriser

Fra 1. utgave av Aschehougs leksikon (1906–1913).

/Store norske leksikon.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Henri Dunant ble hedret med Nobels fredspris da den første gang ble utdelt i 1901. I 1917 og 1945 ble prisen tildelt Den Internasjonale Røde Kors-komiteen, og i 1963 ble prisen delt mellom Den Internasjonale Røde Kors-komiteen og Den Internasjonale Røde Kors Ligaen (Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåne-foreninger). Røde Kors har 193 nasjonalforeninger rundt om i verden og består av nærmere 100 millioner medlemmer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg