Faktaboks

Ruth Maier
Født
10. november 1920, Wien, Østerrike
Død
1. desember 1942, Auschwitz, Polen
Hofmo og Maier
Gunvor Hofmo (t.v.) og Ruth Maier fotografert på Drammensveien foran Odd Fellow-gården i 1942.
Hofmo og Maier
Av /NTB SCANPIX.

Ruth Maier var en østerriksk-jødisk kvinne, som kom som flyktning til Norge i 1939. Hun bodde i landet fram til hun ble deportert til Auschwitz sammen med de andre jødene fra Norge høsten 1942. Hun ble gasset i hjel første desember samme år. Mange år senere ble dagbøkene hun hadde skrevet funnet hos dikteren Gunvor Hofmo etter at hun hadde gått bort.

Oppvekst

Ruth Maier vokste opp i en sekulær og velintegrert jødisk familie sammen med en lillesøster. Faren døde i 1933. Hun likte å gå på skolen og var særlig glad i skriving, noe som også reflekteres i dagbøkene hennes. I tillegg var hun glad i å spille teaterstykker som skolen satte opp.

Livet hennes endret seg dramatisk da Østerrike ble annektert av Nazi-Tyskland i mars 1938 (Anschluss). De ble tvunget til å flytte fra leiligheten sin til et område i Wien avsatt for jøder. Hun ble også flyttet fra sin opprinnelige skole til en skole som bare jøder kunne gå på. Forholdene forverret seg ytterligere under Krystallnatten i november samme år. Som i Tyskland ble synagoger og jødiskeide butikker ødelagt, og jøder arrestert uten grunn.

Familien begynte å tenke på emigrasjon, og allerede en måned etter dro lillesøsteren til England. Senere flyktet også moren og mormoren dit. Ruth ankom Norge i januar 1939.

Livet i Norge

Hun bosatte seg på Lillestrøm, og bodde der da Norge ble okkupert 9. april 1940. Hun ville opprinnelig reise til England til resten av familien, men fordi hun ville fullføre videregående skole først, løp visumet ut. Etter artium meldte hun seg til frivillig arbeidstjeneste for kvinner på en gård på Biristrand. De strikket og vevde, og hjalp til på gårdene i nærheten. Der traff hun også Gunvor Hofmo, og de to ble nære venner og etter hvert kjærester.

Etter noen ukers opphold på Ullevål sykehus fordi hun fikk et nervøst sammenbrudd i begynnelsen av 1941, meldte hun seg til arbeidstjeneste igjen, og endte i Rogaland. Hun ble utsatt for antisemittisme, og reiste sammen med Gunvor Hofmo til Trøndelag, hvor de fikk jobb hos en bonde. Senere jobbet de sammen i en blomsterforretning i Trondheim. Samme høst dro de tilbake til Oslo-området for å gå på et kurs for å lære språk og stenografi. Deretter tok hun et halvårig kurs på en handelsskole.

Våren 1942 sto hun modell for Gustav Vigeland, men først i 2002 ble «Overrasket» støpt i bronse og plassert i Frognerparken. Samme høst flyttet hun til Oslo. Hun hadde lenge malt mye, og livnærte seg på å dekorere suvenirer. I tillegg tok hun kurs i tegning på Kunst- og Håndverksskolen.

Arrestasjon og deportasjon

Ruth Maier ble arrestert sammen med de andre kvinnelige jødene i Norge natt til 26. november 1942. Hun ble sendt med Donau til Stettin i Tyskland, og deretter lastet om i godsvogner som førte henne til Auschwitz. Der ble hun drept første desember.

Minnet om Ruth Maier

Det var først etter at Gunvor Hofmo gikk bort i 1995 at dagbøkene til Ruth Maier ble oppdaget. Dikteren Jan Erik Vold oppsporte i tillegg søsteren, som hadde overlevd i England, og fikk tilgang til brev og annet som Ruth hadde sendt henne. I tillegg fant han andre som kunne fortelle om Ruths historie. Resultatet ble utgivelsen av Ruth Maiers dagbok. En jødisk flyktning i Norge, hvor det meste av dagbøkene og brevene ble trykket og kommentert.

I tillegg til statuen som står i Frognerparken, har hun fått en «snublestein» utenfor bygningen der hun ble arrestert. Ruth Maier og forholdet mellom de to var også svært tilstede i Gunvor Hofmos diktning og etterkrigsliv. Arkivene etter Ruth Maier ble innlemmet i Norges dokumentarv i 2014.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Jan Erik Vold, Ruth Maiers dagbok. en jødisk flyktning i Norge, Oslo 2007.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg