Rosshavet og Antarktis
Rosshavet er verdens sørligste hav.
Ross Ice Shelf
Isveggen kan rage 30 til 50 meter over havnivået.
Ross Ice Shelf
Av /Shutterstock.

Rosshavet er verdens sørligste hav, og er et randhav til Sørishavet. Rosshavet ble oppdaget i 1841 av den britiske polarforskeren James Clark Ross.

Med verdens største isbrem, Ross Ice Shelf i den sørlige halvdelen, danner Rosshavet en havbukt inn i Det antarktiske kontinent (Antarktika). Bukten ligger mellom 160° vest og 170° øst, og strekker seg til 85–86° sør. Havet er relativt grunt, og har en gjennomsnittdybde på cirka 500 meter. Om sommeren er det tilnærmet isfritt nærmest isbremmen.

Havstrømmer

Rossgyren
Rossgyrens posisjon og utstrekning.

Nært kontinentet er det sterk østavind, som fører til at det går en havstrøm rundt kontinentet mot urviseren (mot vest). Nord for denne havstrømmen er den mektige sirkumpolare Sørishavsstrømmen som er drevet av Vestavindbeltet. Som resultat av dette er det en stor gyre i Rosshavet, Rossgyren, som sirkulerer med urviseren rundt et område med lavere vannstand (lavtrykk). Dette medfører oppstrømming av relativt varmt vann fra dypet, fordi her er de øverste vannlagene kaldere enn de dypere vannlagene.

Forskning

Rosshavet er, grunnet lite sjøis, et av de mest utforskede og tilgjengelige havområdene i Antarktis. Vest for Rosshavet er Victoria Land, her finner vi McMurdo-sundet. Området ved McMurdo-sundet er et av de mest kjente på hele kontinentet, og er hjem til den amerikanske forskningsstasjonen McMurdo Station, som er det største samfunnet på Antarktis.

Marint verneområde

Verdens største marine verneområde er i Rosshavet. Området har en størrelse på 1,55 millioner kvadratkilometer, til sammenligning har fastlands-Norge et totalareal på 323 781 kvadratkilometer. Avtalen om å etablere verneområdet ble inngått i oktober 2016, og trådte i kraft 1. desember 2017. Avtalen balanserer vern, bærekraftig fiske og vitenskapsinteresser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg