Ortodokse jøder ved Vestmuren

Blåsing i bukkehornet under botstiden.

Ortodokse jøder ved Vestmuren
Av /Government Press Office, Israel..
Lisens: CC BY SA 3.0

Rosh hashana er jødisk nyttår, som begynner 1. tishrei (september–oktober), og varer i to dager, også i Israel. Dagen markerer begynnelsen på et nytt kalenderår. I henhold til gammel jødisk tradisjon er det flere måter å bestemme årets begynnelse på. Antall år (fra skapelsen) telles fra rosh hashana, som faller på den syvende måneden i året. Dette fordi månedenes nummer og helligdagenes plassering beregnes fra den første dagen i vårmåneden nisan. Festen innleder en ti dager lang botstid som ender med forsoningsdagen, yom kippur.

Faktaboks

Uttale

råsj ha-sjana

Etymologi
hebraisk ‘årets hode’
Også kjent som

רֹאשׁ הַשָּׁנָה, rosh hashanah, rosh ha-shana, rosj hasjana

Å feire rosh hashana gjennom å avstå fra alt arbeid er påbudt i henhold til 3. Mosebok 23, 24–25, der dagen også knyttes til blåsing i bukkehornet, shofar. Det nåværende ritualet ble utformet i tidlig rabbinsk tid, men nye skikker er kommet til etter hvert. Blåsing i bukkehornet er fremdeles en viktig del av gudstjenestene i synagogen under nyttårsfeiringen.

Rosh hashana feires av svært mange jøder, om enn på litt forskjellig måte, avhengig av hvilken retning innenfor dagens jødedom de tilhører. Noen overholder alle de tradisjonelle ritualene, andre holder kanskje bare et litt større familiemåltid i hjemmet.

Rosh hashana begynner ved solnedgang på følgende datoer:

  • 2023: 15. september
  • 2024: 2. oktober
  • 2025: 22. september

Betydning

Ifølge rabbinsk tradisjon er rosh hashana også en «dommens dag», da alle mennesker står foran Gud og stilles til ansvar for sine handlinger. Det er også dagen da Gud bestemmer hvert enkelt menneskes skjebne i året som kommer. Den endelige dommen faller imidlertid først på forsoningsdagen. For å markere at dette er en alvorstung og fryktinngytende tid, er det vanlig å hilse hverandre med ordene «god underskrift» i denne tiden.

Rabbinerne peker på at det å tenke gjennom sitt liv og sine handlinger krever tid. Denne prosessen skal derfor begynne allerede en måned tidligere, i måneden elul. Hele måneden elul er derfor en tid for bønn, ettertanke, refleksjon, selvransakelse og barmhjertighet. Spesielle bønner, selihot, resiteres i denne perioden.

Ritualene

Dagen før rosh hashana utfører mange ortodokse jøder spesielle renselsesritualer for å bli løst fra løfter gitt til Gud, men som man ikke klarte å oppfylle. En slik seremoni kan finne sted foran tre voksne menn. Rabbinerne forklarer at urett man har begått mot sine medmennesker, må man først gjøre opp med disse før man kan søke tilgivelse hos Gud. Man kan heller ikke med vilje handle urett i løpet av året for så å få tilgivelse på neste rosh hashana eller forsoningsdag.

Blant mange ortodokse askenasiske jøder er det tradisjon å oppsøke en strand, elv eller innsjø på den første dagen av rosh hashana (på den andre hvis den første dagen faller på en sabbat) med den hensikt å symbolsk kaste sine synder ut i vannet. Skikken oppsto i middelalderen og kalles tashlich.

Det holdes flere store gudstjenester i synagogen de to dagene rosh hashana varer. For å markere at dette er festdager, bruker både kantoren og rabbineren seremonielle hvite kapper, og mange av menighetens medlemmer gjør det samme. Blåsingen i bukkehornet skal både ære Gud og minne om ofringen av Isak (aqeda) og om lovgivningen på Sinai.

Rosh hashana er en alvorlig dag, men også en gledens dag og tiden for fornyelse og ønske om et godt nytt år. Dette symboliseres gjennom å innta søte matvarer som frukt og honning. Det er vanlig å holde store rituelle familiemåltider i hjemmet. Den andre dagen er det vanlig å for første gang spise av årets nye frukter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg