Faktaboks

Rosenberg Verft
Offisielt navn
ROSENBERG WORLEY AS
Organisasjonstype
Aksjeselskap
Forretningsadresse
Hundvåg
Daglig leder
Jan Trygve Narvestad
Styreleder
Jelle Adriaan Nederstigt
Rosenberg Verft.

Rosenberg Verft er et norsk skipsverft på Buøy i Stavanger. Verftet ble grunnlagt i 1896 og overtatt av skipsreder Sigval Bergesen i 1942.

De første årene var verftet et reparasjonsverksted for mindre skip, i hovedsak for lokale rederier. Verftet startet også bygging av dampkjeler og dampmaskiner for skip og presser for den store hermetikkindustrien i Stavanger-regionen i tillegg til produksjonsutstyr til meierier. Fram til 1920-årene bygde Rosenberg Verft mindre fiskefartøy. lastebåter og lokalrutebåter. I 1922 ble Handicap, et lasteskip på 5 000 bruttotonn levert til AS Bruusgaard Kisterud & Co i Drammen, og verftet tok et steg opp i størrelse og aktivitet.

Rosenberg Verft hadde først tilhold i Sandviken i Stavanger. I 1915 ble store tomteområder på Buøy like ved Stavanger sentrum kjøpt opp, og her ble det anlagt et nytt verftsområde med blant annet to beddinger og en stor tørrdokk. Anlegget i Sandviken ble solgt i 1925. Behovet for skip i mellomkrigsårene førte til vekst for verftet, men da krisen for skipsfarten kom på slutten av 1920-årene fikk verftet problemer og gikk konkurs. I 1942 kjøpte skipsreder Sigval Bergesen d.y. aksjene som da tilhørte Norges Bank.

Fra tankskip til oljeplattformer

Fra 1950 satset Rosenberg Verft på bygging av store tankskip. Det første, MT Berge Bergesen, ble levert i 1951 til rederiet til verftets eier, Sig. Bergesen d.y. & Co. Dette tankskipet var på 10 400 bruttotonn, mens verftet leverte tankskip på over 80 000 bruttotonn i 1970. Dette året ble også Rosenberg Verft solgt til Kværner og etterhvert slått sammen med Moss Værft & Dokk til Moss Rosenberg Verft. Begge disse verftene ble utviklet til spesialverft for bygging av gasstankskip og kjemikalietankere på 1970- og 80-tallet.

Da det ble vanskelig å drive lønnsomt med bygging av store skip i Norge ble verftet utviklet til et verft rettet mot olje- og gassnæringen og skipsbyggingen tok slutt midt på 1980-tallet. Nå var det plattformer og moduler til olje- og gassvirksomhet som ble bygd ved det store anlegget på Buøy.

I 2003 ble Rosenberg Verft solgt til lokale investorer der blant annet de ansatte hadde en stor eierandel, og i 2007 solgte disse sin kontrollerende aksjepost på 82 prosent til Bergen Yards som senere ble Bergen Group. I 2013 ble verftet igjen solgt, denne gang til det australske selskapet WorleyParsons for nesten 1,1 milliarder kroner.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Rosenberg Verft
Sektorkode
2100 Private aksjeselskaper mv.
Næringskode(r)
30.116 Innrednings- og installasjonsarbeid utført på borerigger og moduler

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg