Kart som viser isavsmeltingstrinnene på Romerike. Stiplete linjer er mer usikre korrelasjoner. Omtrentlige aldre er også vist.

Romeriksbreen er en bretunge som strakk seg fra innlandsisen ut over Romerike under avsmeltingen fra siste istid, for 11 200 til 10 600 år siden.

Romeriksbreen trakk seg tilbake i rykk, eller trinn, og i hvert av disse ble det like foran isen avsatt store breelvterrasser og deltaer. Grus og grov sand ble avsatt nærmest isfronten, finere sand og leire lenger vekk. På sandområdene (moene) med furuskog er det i dag mange grustak. Leirområdene danner det beste landbruksarealet i flatbygdene på Romerike.

Trinnene kalles, fra sør til nord, Bergertrinnet, Jessheimtrinnet, Hauersetertrinnet, Daltrinnet og Minnesundtrinnet. Særlig ved Hauerseter- og Daltrinnet er det mange grytehull (dødisgroper) som utgjør et karakteristisk trekk i landskapet. Under Hauersetertrinnet ble Norges største grunnvannsreservoar av sand dannet, Gardermoterrassen.

Israndavsetningene på Romerike ble avsatt i havet som den gang stod 220 m over dagens havnivå ved Akertrinnet og sank til cirka 190 meter ved Minnesundtrinnet på grunn av den raske landhevningen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg