Ringerike er et gammelt navn på bygdene omkring nordre del av Tyrifjorden og lavlandet langs Randselva, Begna (Ådalselva) og Sokna, samt de vidstrakte skogtraktene omkring. Det fruktbare lavlandet på Ringerike ble tidlig bosatt og er rikt på fortidsminner og historisk kjente steder. I middelalderen omfattet Ringerike også Krødsherad, Modum og Sigdal.

I dag avgrenser en vanligvis Ringerike til kommunene Ringerike og Hole, et område som utgjør 1749 kvadratkilometer og har 38 332 innbyggere (2023). I administrativ sammenheng svarer området Ringerike i dag til et prosti som i tillegg til Ringerike og Hole også omfatter Jevnaker. Prostiets tre kommuner utgjør 1974 kvadratkilometer og har 45 322 innbyggere (2023).

I 2021 ble tingrettsdistriktet Ringerike, Asker og Bærum opprettet, og i dette inngår foruten Ringerike, Hole, Bærum og Asker også de to Hadelands-kommunene Jevnaker og Lunner. Tingrettsdistriktets i alt seks kommuner ligger i Buskerud og Akershus fylker og utgjør 2835 kvadratkilometer og har 282 287 innbyggere (alle tall 2023).

Språk

Ringeriksmålet hører nærmest sammen med dialektene på Romerike og i Modum. Målet her blir gjerne kalt midtøstlandsk.

Viktige bøyningsformer er fortid kasta (før også kaste som i opplandsk), flertall hankjønn bestemt form hesta (som i opplandsk), presens av typen kommer, graver (som i vikværsk, og ikke omlyd som i opplandsk kjæm, græv). Videre, som i sørøstlandsk, v- i ord som vit, vass (ikke kv- som ellers i landet).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg