Renault FT-17
Courtesy of the Library of Congress.

Renault FT var en fransk lett stridsvogn, ofte referert til som FT-17, som ble utviklet under ledelse av den kjente bilkonstruktøren Louis Renault. Den var den første stridsvogn med hovedbestykningen plassert i et 360 graders dreibart tårn og regnes ofte som den første moderne stridsvogn.

Historie

Amerikansk lisensprodusert M1917, også kjent som Six Ton Special

.
Lisens: CC BY 2.0

Den første prototypen ble bygget i 1916, og den første varianten Char Mitrailleuse Renault FT-17 ble satt i produksjon i 1917. De første stridsvognene ble først brukt i kamp under første verdenskrig i mai 1918. FT stridsvogner ble i tillegg til Frankrike også brukt av USA under første verdenskrig.

Den ble senere brukt under den spanske borgerkrig, og FT stridsvogner ble brukt i kamp av både den polske og den franske hæren under de tyske invasjonene i henholdsvis september 1939 og mai 1940. FT stridsvogner ble under andre verdenskrig også brukt av tyske tropper og franske Vichy-styrker i Nord-Afrika, og av tyske okkupasjonsstyrker i Frankrike så sent som under den allierte invasjonen i 1944.

En del erobrede FT-stridsvogner ble sendt til de tyske okkupasjonsstyrkene i Norge i 1941/42 og brukt til flyplassforsvar eller gravd ned som faste stillinger. En del fikk også tårnet fjernet til bruk på bunkersanlegg.

Renault FT ble brukt i en rekke land. Den ble produsert på lisens i USA under betegnelsen M1917, og den første stridsvognen som ble bygget i Sovjetunionen var en kopi av Renault FT-17, produsert i noen få eksemplarer under betegnelsen KS. En modifisert variant av Renault FT ble produsert i Italia som Fiat 3000.

Spesifikasjoner

Den første varianten FT-17 var utrustet med en åttemillimeter mitraljøse. Senere varianter var blant annet utrustet men en 37-millimeter kanon, og noen få med en kortløpet 75-millimeter kanon. Stridsvognen var utstyrt med en firesylindret væskeavkjølt Renault bensinmotor med en ytelse på 35 hestekrefter.

  • Vekt: 6,5 tonn
  • Topphastighet: 8 kilometer i timen
  • Mannskap: 2

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg