Pakistan

Fredagsbønn i Makhabad Khan-moskeen i Peshawar. Pakistan er en islamsk stat med islamsk rettsvesen og bankvesen. Fra minaretene ropes de troende til bønn fem ganger daglig. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

På tross av Pakistans etniske og språklige mangfold er 96,5 prosent av alle pakistanere muslimer. Ikke-muslimske minoriteter inkluderer hinduer (2,1 prosent) og kristne (1,3 prosent), samt parsere og andre mindre grupper som ahmadiyya. Tallene for de ikke-muslimske minoritetene er noe usikre.

Islam

Urs-festival (2021)
Tusenvis av muslimer fra hele Pakistan reiser til Lahore for å delta i den religiøse Urs-festivalen ved Sufi-helgen Syed Ali bin Osman Al-Hajvery, også kjent som Data Ganj Bakhsh, sin helligdom. Data Ganj Bakhsh var en persisk sufi og lærd som levde på 1000-tallet. Han ble født i Ghazni i Afghanistan og døde i Lahore mens han spredde islam. Under festivalen tennes lys i helligdommen, og menneskene donerer mat til felleskapet, ikke minst til sufiene som spiller og danser i timevis.

Ifølge Pakistans grunnlov er islam landets statsreligion.

De samme muslimske bevegelsene som preger resten av Sør-Asia er representert i Pakistan: Barelwi-bevegelsen dominerer i provinsene Punjab og Sindh hvor pirer (sufi-ledere) også er store landeiere. Den andre fløyen domineres av deobandi-bevegelsen og av retninger som er utgått fra denne.

Islamsk modernisme setter også sitt preg på pakistansk islam, og forfatteren og poeten Muhammad Iqbal (1876–1938) teller blant landets store religiøse skikkelser.

Historikk

Islam kom til det indiske subkontinentet på 700-tallet med arabiske handelsmenn, og ble fra 1000-tallet av utbredt av tyrkiske erobrere. Ikke minst ved sufi-brorskapenes virksomhet fikk islam solid fotfeste i befolkningen. Gjennom hele historien har perioder med konflikter mellom muslimer og hinduer vekslet med perioder preget av fredelig sameksistens; konfliktene mellom de to gruppene har likevel bestått og var medvirkende til delingen av India i en hinduistisk og en muslimsk del (Pakistan) i 1947.

Etter militærkuppet i 1977 startet en fundamentalistisk inspirert islamisering av rettsvesen, utdanningssystem og kulturliv, med streng kontroll av media. Islamiseringen skjerpet sosiale og ideologiske konflikter og rammet også medlemmer av religiøse minoritetsgrupper. I 1986 ble det vedtatt en lov som forbød «spott av profeten» med dødsstraff for den som finnes skyldig. I 1992 ble sharia (islamsk lov) erklært som grunnlag for landets rettssystem, dette skjerpet ytterligere konflikten mellom militante islamske grupper.

Sunnimuslimer

Mellom 85 og 90 prosent av de registrerte muslimer er sunnimuslimer. De tilhører hanafi-lovskolen.

Sjiamuslimer

Mellom ti og 15 prosent av de registrerte muslimer er sjiamuslimer. Det er rapportert om at minst 140 sjiamuslimer i Pakistan ble anklaget for blasfemiske handlinger i 2020.

Hinduer

93 prosent av hinduene bor i provinsen Sindh, mens henholdsvis fem og to prosent bor i provinsene Punjab og Balutsjistan.

Kristne

De kristne er omtrent likt fordelt på katolikker og protestanter. De største gruppene av kristne bor i delstaten Punjab og i Islamabad.

Ahmadiyya

Ahmadiyya er en religiøs bevegelse med bakgrunn i islam. Medlemmene av denne bevegelsen er ifølge pakistansk lov ikke regnet som muslimer. Det er rapportert om at minst 40 medlemmer av Ahmadiyya ble anklaget for blasfemiske handlinger i 2020.

Parsere

Parsere er tilhengere av den gamle iranske religionen zoroastrismen. I Pakistan er det et lite parsersamfunn i byen Karachi.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg