Faktaboks

Reisaelva
Reisa nordsamisk Ráiseatnu
Fluefisker i Reisaelva
Fluefiske i Reisaelva.
Fluefisker i Reisaelva
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Reisalaks
Av /Statskog.
Lisens: CC BY SA 3.0
Reisaelva
Reisaelva nedenfor Mollisfossen.
Av /Statskog.
Lisens: CC BY NC 2.0

Reisaelva er ei elv i Nordreisa kommune, . Den kommer fra Ráisjávri (444 meter over havet) ved grensen mot Kautokeino kommune, renner nordvestover og faller ut i Reisafjorden litt nord for Storslett. Samlet lengde er 130 kilometer, nedbørfeltet 2706 kvadratkilometer.

Ved utløpet danner Reisaelva et elvedelta. Reisautløpet naturreservat og ramsarområde ble opprettet for å verne et rikt plante- og dyreliv. Deltaet utgjør et viktig trekk- og beiteområde for sjø- og vadefugler.

Den 7. mai 1959 gikk et kvikkleireskred på vestsiden av Reisafjorden der ni mennesker mistet livet. Den 10. mai 2015 gikk et nytt skred. Elvedeltaet innerst i fjorden består av ustabile sand- og leirmasser som kan skli ut, spesielt ved byggearbeider.

Reisaelva er farbar med båt de nederste rundt 80 kilometer og lakseførende til Imofossen, 85 kilometer fra munningen. Reisavassdraget er et nasjonalt laksevassdrag, og har etter Målselvvassdraget størst fangst blant vassdragene i Troms. I 2019 ble det fanget i alt 4 811 kilogram laks, sjøørret og sjørøye, hvorav 76 prosent laks. Sjørøyebestanden regnes som sårbar, mens laks og sjøørret har bedre bestandstilstand.

Reisavassdraget er utbygd med ett kraftverk, Kildalen, som har en maskininstallasjon på 8,2 megawatt (MW) og en midlere årsproduksjon på 37,9 gigawatttimer (GWh) i 2019. Det ligger i Reisaelvas bielv fra venstre, Kildalselva (nordsamisk Sapmajohka), som renner nordover gjennom Samueldalen og forener seg med Reisaelva rundt fem kilometer før dennes munning i Reisafjorden.

Reisavassdraget inngår i verneplan for vassdrag, og er således vernet mot ytterligere kraftutbygging, og således aktuelt som er referansevassdrag med liten menneskelig påvirkning.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg