Regionfelt Østlandet.
Kart over Regionfelt Østlandet.
Regionfelt Østlandet.
US Marine Corps trener skarpskyting med M1A1 Abrams stridsvogner i regionfeltet under øvelsen Cold Response i 2016.
/Forsvaret.
Lisens: CC BY 2.0
Regionfelt Østlandet omfatter også en rekke gamle seteranlegg og andre historiske plasser. Her fra Knubblisetra, fotografert mot sørøst i retning Osensjøen.

Regionfelt Østlandet (RØ) er et stort militært skyte- og øvingsfelt (SØF) sør for Gråfjellet i Åmot kommune i Østerdalen som ble tatt i bruk 2005/2006. Feltet dekker i alt ca. 193 km² og er grovt sett avgrenset av rv. 215 Rena–Nordre Osen i sør, Storsjøen i nord, av fv. 607 i vest og av Osensjøen/Slemdalen i øst. Høyden i området er 400–900 moh. Feltet dekker øvings- og skytebehovet for Forsvarets avdelinger, særlig hæravdelinger som hører hjemme i østlandsregionen.

Faktaboks

Også kjent som

RØ. På nynorsk heter det Regionfelt Austlandet.

Beskrivelse

I RØ har soldater fra ulike avdelinger mulighet til å trene «skarpt» sammen og operere raskt i ulike typer terreng. Feltet tilbyr øving i Angrepsfelt sør, Angrepsfelt nord, to artilleriområder i sør, en kontaktdrillbane og i et sprengningsfelt i nord. Luftforsvaret bruker området i samtrening med hæravdelingene. Også utenlandske styrker øver i RØ. I tillegg inneholder RØ den såkalte PFA-sletta (et stort prøve- og forsøksfelt), et administrasjonsområde samt veinett og annen infrastruktur som knytter de ulike områdene sammen. RØ er også tilknyttet det mindre Rødsmoen SØF i sørvest.

Vedtaket om å legge den nye øvingsfeltet ved Gråfjellet ble gjort av Stortinget i 1999, til tross for at plasseringen av regionfeltet var omstridt, spesielt fra natur- og miljøvernhold. Anleggsarbeidene begynte i 2002, og første del av regionfeltet ble altså tatt i bruk i 2005/2006.

RØ stod ferdig utbygd i 2009 og overtok for Hjerkinn skytefelt, som fra 2005 gradvis ble tilbakeført og innlemmet i Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg