Raynauds sykdom.

Raynauds sykdom. Forskjellige gjennomblødningsfaser under Raynauds sykdom.

Av /KF-arkiv ※.
Raynauds fenomen
Raynauds fenomen gir avbleking av flere fingre. Tilstanden kalles også likfingre, døde fingre eller Raynauds sykdom. Fenomenet kan også forekomme på tærne, og kan da kalles liktær.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Raynauds fenomen er en anfallsvis fargeforandring av fingre og tær, som skyldes en reversibel sammentrekning av blodårene. Raynauds fenomen kan opptre alene, og kalles da 'primært Raynauds fenomen'. Dersom det opptrer sammen med andre symptomer, ofte på grunn av bakenforliggende sykdom, kalles det gjerne 'sekundært Raynauds fenomen'.

Faktaboks

Uttale

ren'ås fenom'en

Etymologi

Navn etter den franske legen Maurice Raynaud (1834–1881), som først beskrev sykdommen.

Også kjent som

digiti mortui, likfingre, døde fingre, Raynauds sykdom, Raynauds syndrom

Forekomst

Tilstanden sees hyppigst i alderen 15–40 år, og forekommer betydelig mye oftere blant kvinner. Andelen i befolkningen med Raynauds er usikker, men enkelte undersøkelser tyder på at den kan være så høy som fem prosent.

Årsaker

Anfallene utløses oftest av kulde, men kan også utløses av psykiske påkjenninger. Primært Raynauds fenomen merkes ofte fra tidlig ungdom. Hvis symptomene oppstår i voksen alder, kan man mistenke sekundært Raynauds fenomen som en ser ved flere av de autoimmune bindevevssykdommene.

Raynauds fenomen skyldes at de små arteriene i huden trekker seg sammen og avsnører blodtilførselen til de ytre lagene av huden. Årsaken til dette er ukjent, men man antar at huden utvikler økt følsomhet for kulde, at det frigjøres signalstoffer, muligens fra blodplater, som virker på muskelcellene i blodårene, og at det er økt aktivitet i det sympatiske nervesystemet. Muligens er det et samspill mellom flere av disse mekanismene.

Symptomer og tegn

Forandringene er tydeligst på fingrene, men om lag 40 prosent har også plager på tærne. Én eller flere fingrer eller tær kan være rammet. Tomlene blir oftest ikke rammet.

Etter avblekningen, som kan vare i minutter til timer, vil fingrene etter oppvarming først bli blå og deretter røde. Fenomenet er ofte ledsaget av smerter og nummenhet. Ved sekundært Raynauds syndrom kan det i tillegg være symptomer på en underliggende sykdom som for eksempel systemisk sklerose (sklerodermi).

Diagnosen

Diagnosen bygger på sykehistorien, der rekkefølgen av fargeforandringene er det vesentlige, og på selve undersøkelsen. Dersom symptomene oppstår i voksen alder, er undersøkelser for å utelukke bakenforliggende sykdom aktuelt. Disse innebærer vurdering av eventuelle andre symptomer. Ved behov kan man gjøre tilleggsundersøkelser som for eksempel måling av antinukleære antistoff (ANA) i blodprøve.

Forebygging

Anfallene forebygges ved at man unngår avkjøling, ikke bare på hender og føtter, men generelt. Varme hansker, votter, ullsokker og varmehjelpemidler er ofte nyttig. Det finnes små varmeelementer, og hansker med varmetråder som drives av små batterier. Røyking og snus forverrer symptomene da nikotin får blodårene i huden til å trekke seg sammen. Tilsvarende ses ved bruk av kokain.

Behandling

Hvis det foreligger en underliggende sykdom, må den behandles. Det kan være aktuelt å behandle med legemidler når det ikke er mulig å gjøre noe med årsaken, men effekten er varierende. Kalsiumantagonister, spesielt nifedipin, kan ha en viss effekt. Alfablokkere kan også hjelpe.

Ved alvorlige symptomer med fare for vevsdød og svarte fingre (nekrose), kan intravenøs behandling med legemidlet iloprost være nyttig. Sjeldnere er det aktuelt å gjennomføre kirurgisk behandling i form av sympatektomi.

Prognose

Raynauds fenomen er som regel ingen alvorlig tilstand, men hyppige og langvarige anfall kan i noen tilfeller forstyrre hudens ernæring så mye at det oppstår smertefulle nekroser, oftest ved sekundært Raynauds fenomen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg