Rapallo-traktaten

Rapallo-traktaten var en fredsavtale mellom Tyskland og Sovjetunionen. Bildet er tatt i Rapallo under konferansen. Personene på bildet er den tyske kansleren Joseph Wirth (nummer to fra venstre) med den sovjetiske delegasjonen: utenriksministeren Georgij Tsjitsjerin (nummer fire fra venstre) og diplomatene Leonid Krasin (nummer tre fra venstre) og Adolf Joffe (til høyre).

Av /Das Bundesarchiv.

Rapallo-traktatene var en tysk-russisk avtale som ble undertegnet 16. april 1922 av den tyske utenriksministeren Walther Rathenau og den sovjetrussiske utenriksministeren Georgij V. Tsjitsjerin i Rapallo i Italia.

Faktaboks

Uttale
rapˈallo-traktatene

Bakgrunn

Bakgrunnen for avtalen var Tysklands og Sovjet-Russlands isolasjon fra det internasjonale samfunn etter første verdenskrig. Ingen av disse statene fikk delta på Versailles-konferansen som bestemte fredsoppgjøret etter verdenskrigen – Tyskland som tapende part og Sovjet-Russland som følge av bolsjevikenes maktovertakelse i Russland. Sovjet-Russland ble dessuten forsøkt isolert av vestmaktene gjennom diplomatisk isolasjon, handelsblokade og dannelsen av en såkalt cordon sanitaire, en rekke stater langs Russlands vestgrense som skulle bidra til å hindre spredning av revolusjon vestover. Med Rapallo-avtalen brøt Tyskland og Sovjet-Russland ut av isolasjonen og la press på vestmaktene for en normalisering av forholdet til de to landene.

Avtalens innhold

I avtalen ga begge parter avkall på enhver form for erstatning og territoriale krav fra hverandre. De ble videre enige om å opprette diplomatisk forbindelse, og det ble lagt grunnlag for økt varebytte. Rapollo-traktaten la også grunnlaget for en senere hemmelig avtale om militært samarbeid, noe som innebar et brudd på Versailles-traktaten. Avtalen ble avsluttet under Genovakonferansen samme år.

Traktaten skapte uro blant de allierte fordi de betraktet den som et skritt i retning av tysk-russisk forståelse med brodd mot vestmaktene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg